Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

TOP 5 szaftos indiai csirke recept

2021. május 04. - Ági Helló Curry

Csirke, csirke, csirke. Nagyon sokan szeretjük, egyszerű feldolgozni, gyorsan elkészíthető, akár hétköznap este is össze tudunk belőle dobni egy vacsorát. Kis rutinnal egyébként az indiai receptek is gyorsan megvannak. Hosszú a leírás, sok a fűszer, de ha már kialakítottuk magunknak, hogy mit és hogy csinálunk, mindent a kezünk ügyébe készítünk, akkor indiai vacsora is készíthető belátható időn belül. 

Most pedig egy bejegyzésbe összeszedtem a blogon lévő 5 olyan csirke receptet, ami szuper ízletes szafttal van megáldva, Mindegyik mellé illik a rizs is és valamelyik lepénykenyér is.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 20201206_082842_1.jpg

 

 

Tovább

Marha curry

Nem először csináltam már, de sosem sikerült összehoznom úgy a dolgokat, hogy a blogra is felkerüljön. De most eljött ez a nap is. Ajjjajj, nagyon nagyon ütős. Igazi legényfogó. Alapvetően azt gondoljuk, hogy Indiában nem esznek marhahúst, hisz az szent állat. Ez igaz is, azonban a déli régiókban, pl. Keralában, ahol zömében nem hinduk élnek, például már fogyasztják.  Bhaturával, azaz lángossal és lilahagyma salival párosítottam. Mehetett volna mellé raita is, de ezt a lilahagyma salátát nagyon szeretjük és tényleg 3 perc összedobni hozzá. Lássuk a csodát:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210406_153227_re.jpg

Tovább

Bhatura, a lángos

Egyik kedves barátom kérdezte nem oly rég, hogy van-e indiai lángos. Jelentem van:-) a bhatura az. Alapanyagában van egy kis különbség a magyar lángoshoz képest illetve még abban, hogy a bhaturát vékonyra kell nyújtani, hogy sütés közben felfújódjon. Sütés után kívül ropogós, jól téphető, belül puha. Ahány ház, annyi szokás, van, ahol élesztővel készítik. Nagyon jól illik a cholehoz (csicseriborsó szabdzsihoz), ez a klasszikus párosítás. De kiváló egyéb szabdzsikhoz, currykhez is.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210406_151733_re.jpg

 

Tovább

Peshwari naan - édes örömök

A naant szinte mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy van édes verziója is. Nem is akármilyen! Mazsolás, kókuszos, mandulás töltelékkel abban a csodás kelt tésztában. Hmmmm. Reggelire vagy uzsonnára ajánlom leginkább. És még vajas csirke és mindenféle dal mellé is tökéletes! Ebből az adagból 8 kisebb, vagy 6 nagyobb lepény jön ki.

Nem mellesleg ez a naan tésztám egy éjszakát pihent a hűtőben. Másnap reggel elővettem, előkészítettem a dolgokat, addig melegedett szobahőmérsékleten. Majd átgyúrtam. Olyan csodás hólyagok keletkeztek rajta már gyúrás közben is, mint a pizzatésztánál szokott. Öröm volt nézni:-)

Azt még nem is említettem, hogy honnan származik. A pakisztáni Peshawarból, innen kapta a nevét is.

 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 

20210321_184058.jpg

 

Tovább

Csirke korma curry

Annyiféle curry van. No de a Korma...kihagyhatatlan. Mitől korma? Joghurtos. Miért kihagyhatatlan? Pirított hagyma, kesudió és fűszerkavalkád az alapja. Szuperkrémes.

Most csapátival készítettem, bármilyen lepénykenyér vagy basmati rizs is illik hozzá. Mellé frissen jöhet egy kis lila hagyma, paradicsom, esetleg uborka. Nagyon tuti:-P 

 Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210307_141136.jpg

Tovább

Káposztás paratha

Tél van, hideg van, várjuk már a tavaszt és olyan jól esik egy ráérősebb, kényelmesebb, forró, tüzes reggeli. Az indiai konyhában még a káposzta is tud ilyet. Néha egyébként rácsodálkozom, hogy egy-egy zöldség mikre hivatott a megfelelő felhasználással. Íme a káposzta produkciója:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210214_081114.jpg

 

Tovább

Gulab jamun, az indiai fánk

India desszertvilága nagyon más a magyar konyhához viszonyítva. Erősen dominálnak benne a fűszerek és a cukor. Borzasztóan édes minden. No de a fűszerezés, egészen egyszerűen teljesen elvarázsol, rabja lesz az ember.

A gulab jamun eredendően a khojából, azaz a főzéssel besűrített tejből készült, de most már van praktikusabb és gyorsabb verzió is, amelyet tejporból állítunk össze. Az összeállított tésztát olajban sütjük ki, mint a fánkot és rózsavizes, fűszeres szirupban áztatjuk meg. Elképesztő, tényleg. Én egyébként jóval kevesebb cukrot használok ezeknél az édességeknél, sokszor csak a felét. Ezért aki az eredeti verziót szereti, több cukrot tegyen bele.

A gulab szó perzsa és a rózsavízre utal, a jamun pedig egy hindi szó, ami egy hasonló alakú gyümölcsre utal. 

20210201_183703.jpg

 

Tovább

Mungóbab fasírt

Moong dal vada

A mungóbab egyre ismertebb hazánkban is. Szuperfood, bár lassan már mi nem az?:-) Tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, vassal, magnéziummal. Remek fehérje forrás, alacsony szénhidráttartalom, sokrétű felhasználás. Még lisztet is készítenek belőle és csíráztatni is lehet. Ázsiában őshonos, a keleti konyha kedvelt alapanyaga, néhány évtizede hazánkban is termesztik és fogyasztják, bár még elenyésző a népszerűsége. De ha valaki megismeri, általában rendszeresen visszatér hozzá.

Én most egy Indiában népszerű zöldségfasírtot készítettem belőle, amit ott vadának hívnak. Röviden a recept: áztatás, darálás, fűszerezés, sütés.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20201231_125851.jpg

Tovább

Indiai konyha kezdőcsomag otthonra - mit és hol?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az amit érdemes beszerezni, ha szeretnénk otthon időnként indiai ételt főzni. Legutóbb a facebook oldalamon tette fel a kérdést egy kedves olvasó és akkor eldöntöttem, posztba szedem végre az infókat:-) A lista a végtelenségig bővíthető, én már nem férek el itthon a fűszerektől.

A lelőhelyeket úgy írom most meg nektek, hogy semmilyen szponzoráció nincs benne, sosem kaptam még tőlük egy csomag fűszert sem. De ha megtalálnak valamilyen ajánlattal, állok elébe:-D A lelőhelyek viszont budapestiek, vidéken nem vagyok jártas, de ha Ti igen, jöhetnek az ötletek kommentben itt vagy a Facebook és Insta oldalamon a poszt alatt! És a lista kiegészítésére is jöhetnek az ötletek, hátha valami alaptermék kimaradt.

Kezdő receptek ITT.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

A kép csak illusztráció, nem teljeskörű.

es_1610815641425.jpg

Tovább

Legyen sikeres és élvezetes a veganuár ezzel az 5 vegán recepttel!

2014-ben indult a kezdeményezés, hogy januárban próbáljuk ki a vegán életmódot. Ezt hívjuk Veganuarynak, magyarul veganuárnak. Még ha nem is vegetáriánus vagy vegán az ember, néha egy kis komfortzónából való kilépés nem árt. Az ünnepek után pedig kifejezetten felüdülés a szervezetnek a sok zöldség és gyümölcs, amelyek ugye a vegán életmód elengedhetetlen alapanyagai.

Nem olyan egyszerű hirtelen vegán módon étkezni, kevés recept jut eszünkbe, hisz nem ezt az életmódot szoktuk meg. A sikeres projekthez segítségül hoztam 5 vegán indiai receptet. Van még ezeken kívül is a blogon, azokat ITT találjátok:-)

1 leves, 2 főétel, 1 sós csemege és 1 desszert vár most rátok. Jó kalandozást!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

es_1610100623497.jpg 

Tovább

Karfiol & krumpli curry

Aloo gobi

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a receptet feltenni, de valahogy mindig úgy adódott, hogy este készítettem el ezt a szabdzsit magamnak és nem tudtam méltó módon lefényképezni. Gyorsan összedobható és baromira ízletes főzelék. Az ember nem is gondolná, hogy a kicsit hanyagolt karfiol ilyet is tud:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20201213_203349.jpg

Tovább

Datolyaszilva csatni

Gyülekeznek a blogon a csatni receptek, már vártam, hogy datolyaszilvából is készíthessek:-)

Amit szinte mindig elmondok: A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.

Nemcsak az indiai ételek mellé kiváló, különböző sültek mellé és készíthetünk csatnit. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, amellyel kiegészíthetjük az alap ízvilágot egy kis tűzzel.

Mivel tudom, hogy nem mindenkinél van otthon minden fűszer és alapanyag, ezért ez a recept "választhatós" lesz, beírom, ha valami elhagyható vagy mással helyettesíthető. Nézzük.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20201228_132613.jpg

Tovább

Pav Bhaji - Mumbai kedvenc street foodja

Kezdjük azzal, hogy mi is ez. A pav a kenyérke, a bhaji pedig a zöldségragu. Indiában a lepénykenyerek a hagyományos kenyerek, de azért ide is eljutott az élesztős, kelt tészta. Ez a tészta kalács jellegű, enyhén édeskés, könnyed, puha. Bukta jellegűen sütve. A zöldségragu vagy szósz pedig a már megszokott erősen fűszeres, vajas csoda, amit az utcán vaslapon sütnek. Kis rutinnal otthon is könnyedén elkészíthető mindkettő, amíg a tészta kel, addig a raguhoz előkészülünk, amíg a tészta sül, a ragut megfőzzük. Majd frissen lehet mindkettőt tálalni és élvezni. Mert amúgy ha rákap az ember, nehéz abbahagyni:-)

 20201028_171253.jpg

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Tovább

Extra ropogós spenóttal töltött szamósza

Mióta terveztem már, hogy sütök szamószát, méghozzá spenótosat. De valahogy mindig máshogy alakult. A kert csordulásig van spenóttal, megint szedtem egy nagy adagot, és már tettem is félre egy tállal a szamószához.

A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá a paradicsom csatni, de lehet egyszerű joghurtos alapú dipet is készíteni. Eteti magát. Kitesszük a vendégeknek és mire észbe kaptunk, elfogyott:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 20200823_135954_r.jpg

  

Tovább

A legegyszerűbb joghurtos kevert sütim - most körtével

Ez a recept azért (is) került fel a blogra, mert ék egyszerű, imádjuk és majdnem nem találtam meg a receptjét:-). Kicsit feledésbe merült itthon, mert nem volt úgy gyümölcs idén, hogy süssek ilyet is. Nekünk kicsik a gyümölcsfák még, amit meg vettünk gyümölcsöt (aranyáron), azt befűztük. És így tavaly készítettem utoljára. Nem is találtam hirtelen a papírt, amire felírtam a receptjét. Na most így nem fog elveszni.

Amiért még nagy kedvenc, hogy joghurtos! a tésztája és bármilyen gyümölccsel megszórható. 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 

img_20200821_092520_609.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása