Elérkezett a felmelegítő levesek időszaka. Én ehhez rögtön beválasztottam egy ütős dhalt spenóttal.
Mi is a dhal vagy dal (dál)? Gyakorlatilag az összes hüvelyesből készült ételt dhalnak hívja az indiai konyha. Mivel a lakosság nagyobb fele vegetáriánus, kiemelten fontos a fehérje bevitele. A hüvelyesek erre tökéletesek. Ezért is van náluk annyi féle lencseétel.
Van már pár dhal a blogon -> dhal receptek
Leghíresebb a vöröslencse leves és a dal makhani (indiai lencsefőzelék)
Ehhez a recepthez videó is készült:
1. rész: https://www.instagram.com/reel/DANPemoIOtf/?igsh=MXR3bGpmbjB2OWxkcg==
2. rész: https://www.instagram.com/reel/DANP3jqoCtW/?igsh=am44ZDYycWsxcm1v
lményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
1 bögre hántolt, felezett mungóbab (ez az ideális, de ha egész nem hántolt mungóbab van otthon, az is jó, csak nem lesz ilyen szép sárga színe:-)
20 dkg spenót levél (lehet fagyasztott is)
1 nagy paradicsom vagy 1/3-ad paradicsom konzerv
1 vöröshagyma
1 friss chilipaprika
2-3 cm-es gyömbérdarab
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész római kömény
2 teáskanál kurkuma (1 a kuktába, 1 a masalába)
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
2 evőkanál ghee vagy olaj
Csonszhoz (seasoning):
1 evőkanál zsíradék (ghee vagy olaj)
1 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál asafoetida (hagyd ki, ha nincs)
2 egész száraz chilipaprika
kevés piros chili por a színe miatt (opcionális)
Először is a mungóbabot több vízben alaposan átmosom, majd beáztatva félreteszem kb. fél órára. Amíg pihen, megmosom a spenótot, lecsepegtetem és laskákra vágom. Megpucolom a lilahagymát, fokhagymát és gyömbért, chilit megmosom. Egy deszkára a lilahagymát és a chilit felaprítom, a fokhagymát és a gyömbért lereszelem. Fűszereket kikészítem, kuktát előkészítem. Ha friss paradicsommal dolgozom, kis kockákra vágom, ha konzervvel, akkor csak kikészítem azt is.
Kuktába beöntöm a beáztatott mungóbabot vízzel együtt, még legalább kétszeres mennyiségű vizet teszek hozzá. Mehet bele egy jó teáskanálnyi só és egy csapott teáskanál kurkuma. Felrakom nagy lángon főni, cicegésnél leveszem kis lángra és még 7-8 percig főzöm. Amikor megvan, mehet a kukta hideg víz alá, vagy csak ki a hidegbe, annyira hűljön le, hogy le tudjuk szedni a tetejét.
Magas falú serpenyőben a zsíradékon megpirítom az egész római köményt, tudjátok, csak amíg illatozik és kezd színe lenni. Megy rá a hagyma, együtt párolom, aztán a fokhagyma-gyömbér-chili trió. Átpárolom aranybarnára, ekkor ráteszem a másik teáskanál kurkumát és őrölt római köményt. Átkevergetem, 1 percet hevítem a fűszereket. Most megy rá a paradicsom. Átkeverem és kis vízzel higítom. Alaposan átkeverem és közepes lángon hagyom átfőni. Időnként keverek rajta egyet, jó kis sűrű maszalát kell kapnom. Beleszórom a laskákra vágott spenótot. Átkeverem, hagyom pár pillanatot párolódni. Mostanra már a mungóbab is megfőtt. Ezt is ráöntöm a spenótos masala alapra. Összekever és ha nagyon sűrű, vízzel higítom. Alaposan átfőzöm, ez bő 5 perc. Most megszórom garam maslával, még egy keverés és a leves kész.
Jön a csonsz. Mini serpenyőben közepes lángon, zsíradékon az egész római köményt elkezdem pirítani, rászórom az asafoetidát vagy akár a chili port és rádobom az egész száraz chilit. Átkevergetem és már öntöm is rá a leves tetejére.
Jó étvágyat!