Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Az eredeti indiai vörös lencse leves - Masoor dal

2019. január 20. - Ági Helló Curry

Biztosan sokan hallottatok már a vörös lencse levesről. Beleszórjuk a curryport és kész. No, ez nem az:-) Azt már néhányszor leírtam, hogy a sárga currypor az nem egy fűszer. Az egy fűszerkeverék. És Indiában nem azzal főznek. A currypor a briteknél lett népszerű, miután gyarmatosításuk és utazásaik során megkedvelték az indiai ízeket és ezzel próbálták otthonukba varázsolni a megismert ételeket. Valójában az indiai ételek nem egy fűszerkeverék hozzáadásával készülnek. Évezredek óta mindennek megvan a maga rendje, sorrendje, ideje. Elsőre mindig bonyolultnak tűnik. Ez természetes, hisz nem a saját megszokott konyhánk. De aki már főzött párszor, az tudja, hogy gyorsan hozzá lehet szokni, meg lehet tanulni. Nem ördöngősség. És mi az amit néhány főzés után meg lehet még tanulni? Hát az, hogy sokkal teljesebb az íze minden ételnek, ha az ősi methódus szerint főzzük. 

És akkor a vörös lencse. Indiában a hüvelyeseket és a belőlük készült ételeket nevezik dalnak. Felsorolhatatlan, hogy hányféle dal létezik. A lakosság egy nagyobb része vegetáriánus, számukra elengedhetetlenül fontos a fehérje bevitel. A hüvelyesek, köztük a vörös lencse fantasztikus fehérje forrás. Mivel nem tartalmaz telítetlen zsírt, ezért a szív-és érrendszeri betegséggel élők is bátran fogyaszthatják. Bőséges lassan felszívódó szénhidrátforrás, így cukorbetegek is besuvaszthatják mindennapjaikba, persze csak mértékkel. Ásványi anyagokban is gazdag (kálium, cink, vas, kalcium, foszfor, stb.) A-vitamin tartalma is jelentős és akkor még nem is beszéltünk rosttartalmáról, ami az egészséges emésztőrendszer alapja. Most már az ideológiánk megvan, hogy miért fogyasszuk, nézzük hát az egyik elkészítési módot:-)

És itt jut eszembe, hogy az első leves a blogon...ezen most én is meglepődtem. 

img_20190119_155450_946.jpg

Hozzávalók 4 nagytányéros adaghoz:

30 dkg vörös lencse

1 fej vöröshagyma

2 nagy érett paradicsom vagy fél hámozott paradicsomkonzerv

1 evőkanál egész római kömény

5 curry levél

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 egész zöld chili

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chili por

2 evőkanál olaj vagy ghee

2-3 teáskanál só

3-4 csésze víz

friss zöld koriander vagy petrezselyem

A vörös lencsét alaposan átmosom és egy kevés vízzel félreteszem. Igazából a vörös lencse az, amit nem kell áztatni és gyorsan megfő. De addig is, amíg az alapanyagokat előkészítem, pihenhet a vízben. A hagymát megpucolom, egy nagyobb deszka szélén felaprítom. Mellé aprítom a zöld chilit. - Szerintem ezzel a nagy deszka egyik fele, másik fele mániámmal már az agyatokra megyek:-). - A deszka közepére lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. A paradicsomot is felaprítom, ez megy a másik felére. Az egész és a porfűszereket kikészítem. Kimérek 4 dl vizet. Szűrőbe öntöm a vörös lencsét.

Egy lábosban közepes tűzön felhevítem a zsiradékomat, beleszórom az egész római köményt és a curry leveleket. Kis pirítás. Amikor elkezd a kömény illatozni már rá is szórom az aprított hagymát. Vigyázok, hogy le ne égjen, kevergetem. Amikor a hagyma megpárolódott mehet rá a gyömbér-fokhagyma-chili hármas. Keverés, párolás, illatözön, kezdődő extázis. Ahogy megpárolódtak ezek az alapanyagok is, akkor rászóróm a porfűszereket (kurkuma és koriander). Vörös chili port akkor tegyük hozzá, ha bírjuk a csípőset. Most is néhány kavarás és rámegy a paradicsom. Sózom és addig főzöm, amíg nem lesz egynemű, a zsiradék el nem kezd kicsapódni. Nézzétek milyen csodás a masalánk:

img_20190119_180546.jpg

Ezen a ponton beleöntöm a vörös lencsét, alaposan átkavarom és hozzáadok 3 dl vizet.  Kb. negyed óra főzés jön, legyen jó puha a lencse. Most egy krumplinyomóval megdolgozom a lábosban. Lesz, ami szétnyomódik, pépesedik és lesz olyan, amelyik szinte egyben marad. Ha hígabbra szeretném, itt még adok hozzá vizet. Egyet rottyan még és elzárom a tüzet. Végül megszórom friss korianderrel vagy petrezselyemmel. 

Lepénykenyérrel és magában is finom. 

Ja igen és a kalóriák. 100 g-ban 82 kcal van. Egy nagy tányér leves olyan 360 g körül van, azaz 295 kcal. Nem is olyan rossz.....

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5514574852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandine12 2021.01.24. 06:35:51

Megcsináltam, nagyon finom lett!
süti beállítások módosítása