Nem írtam még a blogon az indiai savanyúságokról, pedig vannak. Megkezdem most ezt a kört is. Igaz, még annyira nem csapunk bele, elsőre egy egyszerű, könnyed fűszerezésű ecetes hagyma receptet hoztam. Klasszikus alap, kicsit más fűszerek. Majd természetesen lesz még a tegyél bele egy merőkanálnyi fűszert verzió is:-D.
Videó a receptről itt tekinthető meg: https://www.instagram.com/reel/C8bRE2Io5qK/?igsh=MTdld2RscXF1dzI2
Élményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
1 lezárható csatos üveg
4 fej lilahagyma
75 ml 10%-os ecet vagy ha 5%-os ecetet (pl. alma) használtok, akkor a duplája
350 ml víz (75 ml-rel csökkentve, ha 5%-os ecetet használtatok)
2 púpozott teáskanál cukor
2 teáskanál só
fél fahéjdarab (3 centis nagyjából)
3 szegfűszeg
3 zöld kardamom
1 fekete kardamom (nem baj ha nincs, ez viszonylag ritka fűszer)
Ez az alapfűszerezés, minden igény szerint módosítható benne, lehet édesebb, kevésbé sós, ecetesebb, stb.
Először egy kis lábosba beleteszem a fűszereket, a cukrot és sót, majd az ecet és víz egyvelegét. Összeforralom kevergetve. Amikor összeforrt, feloldódott benne a cukor és só, akkor félrehúzom és kóstolok egyet. Itt lehet még cukrozni vagy sózni ízlés szerint, ha savanyúbban szeretjük, mehet bele még egy kis ecet. Ezt azért is írom, mert ebben az adagban sóból és cukorból is viszonylag kevés van, így mindenki abba az irányba tolhatja a mérleg nyelvét, ahova szeretné:-)
A megpucolt hagymákat 3-4 mmeresre szeletelem, szálazva beleszórom az üvegbe. Kicsit összerázogatom, hogy több férjen bele. Tetejére öntöm a már csak meleg, de nem tűzforró felöntőlét a fűszerekkel. Lezárom és kicsit összerázom. Mehet a hűtőbe minimum 24 órát. ' hetet kényelmesen elbír a hűtőben! Tapasztalatom szerint a 3. napon a legfinomabb, addigra nagyon jól kioldódnak a fűszerek és istenien összeérnek az ízek.
Jó étvágyat!