Az egyik legegyszerűbb sajt a világon az indiai paneer. Nem erjesztett, frissen elkészítik és általában 1 napon belül elfogyasztják. Egyáltalán nem bonyolult, csak nem nagyon szoktunk ilyet készíteni.
Paneer felhasználására receptek ITT.
Videó az elkészítésről pedig ITT.
Hozzávalók:
2 l tej (minimum 3,6-os és itt csak a friss tej használható, a tartós nem)
1 citrom leszűrt leve vagy kb. 1 teáskanál citromsav
Előkészítünk mindent, a tejet beleöntjük egy vastag aljú lábosba, a citromot kifacsarjuk, levét átszűrjük. Egy tálra szűrőt rakunk, a szűrőbe egy anyagot (én régi klasszikus anyagpelenkát használok ehhez).
Felforralom a tejet és hozzáadom a citromlé felét, keverek rajta egyet óvatosan. Elkezd a tej kicsapódni. Nem keverem eszeveszett módon, mindig csak finoman, hogy ne törjön össze a "túróm".
Innentől nagyon óvatosan adagolom a citromlét. Bevallom ez az amit én most elrontottam, kicsit jobban megszaladt a kezem és emiatt darabosabb lett a szokásosnál. Tehát piciket adagolok, egyet keverek, várok egy kicsit és mindezt addig csinálom, amíg a túróm teljesen ki nem csapódik és mellette csak egy sárgás savó nem marad. Nagyjából így:
10 percet hagyom így állni. A kikészített szűrőn leszűröm.
Picit meg is nyomkodom.
Majd az anyagba becsomagolom.
És egy kisebb nehezéket rátéve egy órát pihentetem. Kicsomagolom és már szeletelhető is. Néhány napot eláll a hűtőben.
Van aki nem tesz rá nehezéket, csak alaposan kinyomkodja és utána burkolja be az anyagba a pihentetéshez. Ez is működik:-)