Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Rizs roti - gluténmentes lepénykenyér

2019. február 25. - Ági Helló Curry

Mutattam már néhány lepénykenyeret nektek. De nem volt még gluténmentes, pedig az is van az indiai konyhában. Hol máshol, ha nem itt:-)

Nem oly egyszerű, mint a csapáti, de túlélhető a macera.

Nézzük is!

img_20190225_183359_090.jpg

Hozzávalók:

1 bögre rizsliszt

1 bögre víz

1 teáskanál só

rizsliszt a nyújtáshoz

 

Egy lábosban felforraljuk a vizet a sóval. Amikor forr, a tüzet lejjebb vesszük és a rizsliszt háromnegyedét belekeverjük. Fakanállal, mert a habverőre és közé beragad a tészta és a csapkodás közben könnyen a falon végezheti. Á, nem az emlékeimből írom :-D.

Na gyorsan elkeverjük, kezd egybeállni, lekapcsoljuk a tüzet, letakarjuk és 5 percet pihenni hagyjuk. 

Előkészítjük a gyúródeszkát a nyújtófával, kikészítjük a rizslisztet. Kikészítünk egy serpenyőt, amiben sütni fogjuk a rotit, egy tálkába vizet készítünk mellé, ez is kelleni fog és egy olyan konyhai kiszedőkanál félét, amivel a rotit megnyomkodhatjuk majd sütés közben, hogy felpúposodjon.

Nos letelt az 5 perc, a tésztát kiborítjuk a deszkára és a maradék rizslisztet folyamatosan hozzá adagolva alaposan átgyúrjuk. Meleg a tészta, csak óvatosan! Fontos, hogy alaposan gyúrjuk át, hisz nincs benne élesztő sem és sütőpor sem, a tészta a könnyedségét azzal éri el, hogy a gyúrás során bekerült légbuborékok a hő hatására megtágulnak, így fog felpúposodni. Ez a csapáti és a puri titka is:-)

Készen van a tészta, ragad. Képes ragadni, de nem foglalkozunk ezzel a ténnyel. Kicsípünk a tésztából 8 kb. zöld diónyi darabot és kis gombócokká formáljuk, mint a rotinál. Letakarva félretesszük. Bekapcsolom a tüzet a serpenyő alatt, legyen jó forró. Jöjjön az első. Megszórom rizsliszttel a deszkát, ráteszek egy golyót és először kézzel kicsit lenyomkodom laposra, olyan 1 centi vastagra. Mutatom a képet.

img_20190225_112828.jpg

Nem csak azt engedi meg magának, hogy ragad, képes a széle repedezni. Nem baj, kézzel finoman oldalról megnyomogatjuk, megformázgatjuk úgy, hogy eltűnjenek a repedések. Kicsit vastagabb lesz a széle így, de még nyújtani fogjuk. Na most kinyújtjuk olyan fél centisre, többször átforgatva, le ne ragadjon! Megint repedezni fog a széle.

img_20190225_112922.jpg

Megint megigazgatjuk a repedéseket. És még egyszer utoljára kinyújtogatjuk olyan 2 mm-eresre, végig átforgatva többször, lisztezve ha kell, hogy ne ragadjon le.

Forró már a serpenyő. Rárakjuk a rotit, sül néhány percet, egy egy aprócska hólyagosodás már esetleg meg is mutatkozik. Most a vízbe mártjuk a kezünket, megkenjük a tetejét és megfordítjuk. Elkezdjük kicsit megnyomkodni a konyhai lapátfélével, ettől felhólyagosodik. Ne keseredjetek el, ha nem, az első nekem sem feltétlenül szokott sikerülni. Megsütjük mindkét oldalát. Így teszünk a többivel is. Ha jól csináltuk, nem lesz kemény, hólyagos lesz, téphető és rugalmas.

Currykhez, szószos ételekhez remek tunkoló!

Csak ügyesen! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4514654035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása