Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Körte csatni

2024. szeptember 19. - Ági Helló Curry

Nem is értem, hogy nem volt eddig körte csatni recept.... Van már alma, szilva, datolyaszilva, mangó, és több is még. De valahogy a körte eddig elmaradt. Sebaj, most pótlom egy pofon egyszerű verzióval. Ebből a mennyiségből 1 nagyobb tálkányi lesz. Lehet eltenni nagy mennyiséget is télire, akkor a fűszerek mennyisége csökkenthető, mert lesz ideje jobban összeérni. 

Mindig leírom, hogy nem lehet nem imádni, tökéletes húsokhoz, grillekhez, pakórához, lepénykenyérhez. A csatni egyik fő ismérve:

A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.

 

lményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

 20240916_172952.jpg

Hozzávalók:

60 dkg érett körte

10-20 dkg cukor

fél citrom kifacsart leve

1 evőkanálnyi mazsola (ha szereted)

2-3 cm-es gyömbérdarab

1 csillagánizs

1 fahéjrúd

4-5 szem szegfűszeg

fél teáskanál (kashmiri) vörös chili por

 

Nagyon egyszerű dolgunk lesz vele. A körtét megmossuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, héja marad, ha szép és ép. Apró kockákra vágjuk és betesszük egy serpenyőbe. A cukrot direkt így írtam, nekem elég az érett körte mellett a 10 dkg, de ugye indiában ennél jóval édesebben készítik. Tegyetek bele elsőre 10 dkg-ot, kóstoljatok, ha nem elég, akkor mehet még rá. Közepes lánggal alágyújtunk, kicsit átkeverjük. Miközben elkezd melegedni, megpucoljuk és lereszeljük a gyömbért, kikészítjük a fűszereket és a citromot kifacsarjuk.

Ahogy a körte a tűzön elkezd levet engedni, átkeverjük és beledobjuk az egész fűszereket meg a reszelt gyömbért. Itt én a mazsolát is hozzá szoktam adni, hadd szedje fel a neki szükséges nedvességet. Többször kevergetve sűrűre főzzük. Meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk a chili porral. A kashmiri chilitől szép narancsos színe lesz. Kicsit itt még hevítjük, de már csak pár percet. Ha érett volt a körte és apróra vágtuk, akkor lesznek a csatniban kisebb darabok is és jó zselés állaga lesznek.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása