Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Alma csatni

2020. február 04. - Ági Helló Curry

Van már néhány csatni recept a blogon, de ugye a csatnik sora végtelen, elfér még egy pár. A maradék almát, amit még ősszel szedtünk, most már lassan fel kell használni. Van benne néhány olyan darab, amely már nem a szépségével tündököl, na azok csatninak pont megfelelőek. Lehet persze tökéletes almából is készíteni, de semmi baja nem lesz, ha a megviselt darabokat használjuk fel.

No és ugye alma csatniból is van többféle verzió, én most egy olyat hoztam, amihez nem kell különleges fűszer, könnyen, gyorsan elkészül, nem igényel nagy szaktudományt és speciális fűszerkészletet sem.

Pakórák isteni kísérője:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200201_105047.jpg

Hozzávalók (4 kis tálkányihoz):

50 dkg megpucolt, kimagozott alma

10 dkg mazsola

15 dkg cukor

fél citrom kifacsart leve

1 csapott kiskanál egész római kömény

2-3 db szegfűszeg

2 egész fahéj kicsit összetördelve

2 chili paprika (lehet friss zöld és szárított piros is)

fél kiskanál kurkuma

1 evőkanál ghee vagy étolaj

 

20200201_100554.jpg

 

Minden fűszert és hozzávalót kikészítek, kimérek. Az almát összedarabolom, a chilit felaprítom (mindkét félét, mindegy melyikkel dolgozom). Egy lábosban közepes lángon felhevítem a zsiradékot, beleszórom az egész római köményt és pirítom egy kicsit úgy, hogy ne égjen le, de kezdjen illatozni. Hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget, egy keverés után pedig a zöld chilit. Hagyom egy picit sercegni.

20200201_101344.jpg

Hozzáadom az összedarabolt almát, a mazsolát és a fél citrom levét. Alapos átkeverés után lefedem és alacsony lángon párolva főzöm. Addig főzöm, amíg jól megpuhul. Néha kell csak ránézni. Úgy állítsuk be alatta a lángot, hogy ne égjen le, csak párolódjon. Így vizet sem kell majd hozzáadni, a saját nedvességtartalmával párolódik, a mazsola meg magába szívja, ami neki kell. Egyébként egyéni döntés, hogy teljesen szétfőzzük, vagy hagyjuk, hogy kicsit egyben maradjon az alma. Én az utóbbit preferálom, emiatt nem főztem szét teljesen.

Amikor már puha, rászórjuk a kurkumát és a cukor felét. Ismét alapos átkeverés jön, még lefedjük egy pár percre és pároljuk. A legvégén a maradék cukorral beállítjuk az édességét, átkeverjük, hagyjuk kihűlni és utána tálaljuk.

A csatni ismérve, hogy olyan csípős, hogy nem lehet megenni és olyan édes, hogy nem lehet abbahagyni. A 2 egész chilivel és ezzel a cukormennyiséggel elérhető már ez az állapot, de természetesen az édességét és a csípősségét mindenki úgy állítja be, ahogy szereti.

Jó étvágyat hozzá:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr915450030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása