Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kezdők csirke curryje

2017. szeptember 18. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Mi is lehetne más az első recept a Helló Curryn mint egy igazi indiai curry!

 

Sokan azt gondolják, hogy a curry egy fűszer vagy fűszerkeverék (egy olyan sárgás cucc), pedig valójában az egy indiai étel neve. A brit gyarmatosítók miután Indiából hazatértek a hazájukba, hiányolták ezt a mesebeli ízvilágot, ezért kutyultak egy fűszerkeveréket, amit elneveztek currynek és ezt használták ételeikhez. Mai napig megtalálhatóak a boltok polcain a különböző curry keverékek. Nem rosszak ezek, de mi most egy eredeti, hamisíthatatlan csirkecurryt fogunk főzni és garantálom, hogy ezt az élményt egyik fűszerkeverék sem helyettesíti!

Ne ijedjetek meg, a sok hozzávaló ellenére egy kis előkészítéssel gyorsan összedobható, ráadásul olyan fűszerek kellenek hozzá, amely az indiai konyha alapfűszerei, így ha megveszitek menthetetlenül elindultok egy csodás gasztrotúrára!

Hozzávalók:

450g csirkecomb vagy mell filézve, kb.  2x2 cm-es kockákra vágva

3 ek étolaj

2 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

5 cm-es gyömbér

3 közepes paradicsom

1 egész chili (szárított is jó)

2 babérlevél

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál vörös chili por

½ teáskanál őrölt koriander

½ teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál só

1 teáskanál garam masala

Csináljuk egyszerűen, úgy, hogy minden kéznél legyen. Fogjunk egy nagy vágódeszkát, aprítsuk fel rajta a hagymát, húzzuk ki szélre, mellé pedig a megpucolt gyömbért és fokhagymát egy konyhai reszelőn egyszerűen reszeljük le. Egy kis tálkába mérjük ki a chili port, kurkumát, őrölt koriandert és őrölt római köményt. Legyen közelünkben az egész római kömény, az egész chili, a babérlevél és a só is. A paradicsomot félbevágjuk és az előbb használt reszelőn a vágott felénél gyakorlatilag lepépesítjük úgy, hogy a héját a végén kidobjuk, azt ne reszeljük le.

Egy magas falú serpenyőben vagy wok szerű edényben az olajat felhevítjük, rádobjuk az egész római köményt, az egész chilit és a babérlevet. Addig pirítjuk, amíg a római kömény enyhén megbarnul és kezd illatozni. Vigyázzunk, nehogy leégjen! Amint megpirult, mehet rá a deszkáról a hagyma. Aranybarnára pároljuk, hogy majd a szafttal szép egységet alkosson. Most mehet rá a reszelt gyömbér és fokhagyma, összekeverjük, kicsit megpároljuk. Kisebb lángra vesszük, most jönnek a kikészített porfűszerek (garam masalát nem most tesszük bele!). Picit ezt is pirítjuk, és most beleöntjük a pépesített paradicsomot. Keverés, 3-4 perc főzés és már alakul is a szaftunk. Beledobjuk a csirkehúst átkevergetjük, sózzuk és lassú tűzön letakarva szépen puhára főzzük kb.  20 perc alatt. Kicsi vizet lehet rá tenni, ha túl sűrűnek érezzük. Akkor jó, amikor már a szaft selymes és egynemű, és az olaj kezd egy kicsit a paradicsomos szaft tetején kicsapódni. Ekkor tesszük bele a garam masalát. Tetejére mehet egy kis friss koriander levél. Indiai lepénykenyér illik hozzá, én csapátival csináltam most.

Csapáti receptem itt található.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8212873254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása