Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Vörös lencse fasírt - Masor dal vada

2023. május 22. - Ági Helló Curry

Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket. 

Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell előfőzni, csak áztatni szükséges. És amíg áztatjuk, előkészítjük a többi alapanyagot no meg a mártogatós hozzá. Most egy joghurtos menta dip készült hozzá. Ez főleg akkor az igazi, ha jó csípős a vada. Harapsz egyet a fűszeres, csípős vadába, majd jöhet a hűsítő mentás joghurt. Nagyon király így!

Ha szeretitek a vörös lencsét, ki ne hagyjátok az eredeti indiai vörös lencse leves receptemet: ITT!

 20230522_165644.jpg

 

 Hozzávalók:

25 dkg vörös lencse

1 fej hagyma

2 -3 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chilipaprika

1 púpozott evőkanál aprított koriander zöld

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál vörös chii por, ha még nem elég csípős:-)

fél teáskanál fennel - édeskömény mag (elhagyható)

olaj a sütéshez

 

Rögtön az elején megmossuk a lencsét alaposan és beáztatjuk langyos vízbe. Miközben ázik, előkészítek mindent. Hagymákat és a gyömbért megpucolom, chilipaprikát megmosom, csumáját levágom, koriander zöldet is átmosom és leitatom róla a vizet. Mindegyiket nagyobb darabokra vágom. Minden fűszert kikészítek. Kikészítem az edényt olajjal és a tálat is, amibe majd kikapkodom a megsült darabokat. Elkészítem a mártogatóst is. A lencsének legalább fél órát kell állnia, de az sem baj, ha többet áztatjuk.

Na és akkor most indul a buli. Lecsöpögtetjük a lencsét. 2-3 evőkanállal kiveszünk belőle és félretesszük, többit berakjuk az aprító gépbe. Mellé mennek a hagymák, gyömbér és a chili. Félpépesre aprítjuk. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet. Még most mellétesszük a koriander zöldet, azzal már csak finom aprítás jön. A végén a fűszereket is hozzátesszük és az elkülönített egész lencsét is. Ezután már csak egy kanállal  átkeverjük. Közepes lángon felhevítjük az olajat. Kézzel kis fasírtformákat formázunk és egymás után megsütjük mindkét oldalukat aranybarnára. Ne hirtelen süljön, hogy legyen ideje belül is megsülni.

 Olajból kiszedve leitatjuk róla a felesleges zsíradékot és már tálaljuk is valamilyen csatnival vagy dippel.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr118127370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása