Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Naan kenyér gluténmentesen

2022. október 18. - Ági Helló Curry

Annyiszor kérdeztétek már, hogy lehet-e a naant gluténmentesen készíteni. Igen, biztosan lehet, de én még nem próbáltam. Ezidáig. Most ugyanis hoztam egy gluténmentes verziót, szerencsére nem is kellett sokat kísérletezni. Könnyed, téphető, nem hullik szét és finom.

Egyébként van az indiai gasztronómiában eredendően gluténmentes kenyérféle is, az egyik a rizs roti, ami rizslisztből készül annak minden előnyével és hátrányával.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20221015_180622.jpg

 

Hozzávalók:

30 dkg Schar Mix it! Universal liszt

2 evőkanál sűrű joghurt

2 teáskanál szárított élesztő

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

1,5 dl langyos víz

1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a sót. Beleteszem a joghurtot és az élesztős vizet és összegyúrom. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak. Nem baj, ha egy kicsit ragad, csak ne legyen "kemény" állagúra lisztezve. Ezek a lisztkeverékek más állagúak, mint a sima búzaliszt, de ettől még formázható és meg is tud kelni. Amikor nagyon alaposan összegyúrtam, egy kicsit megolajozom a kezemet és a tésztát egy nagy gombócra formálom, letakarva félreteszem pihenni legalább fél órára. Az olaj is és a letakarás is megvédi a tésztát a kiszáradástól.

Előkészítek egy tapadásmentes serpenyőt. Felforrósítom a serpenyőt, végig közepes lángon fogom tartani a tüzet. Elosztom a tésztát 8 részre, 8 golyót készítek belőle. Amit épp nem használok, azt továbbra is letakarom. Ha szükséges, enyhén lisztezem a deszkát.  Megfogok egy golyót és a nyújtódeszkán kinyújtom ovális alakúra, 2-3 mm vastagra. Mehet a meleg serpenyőre a tészta. Enyhén hólyagosodik csak, nagy csodát ne várjunk. Egy-két perc és ha már az alja pirul, megfordítható. Szintén 1 perc nagyjából és a másik fele is megsült. Kicsúsztatom a tepsiről a tálcánkra és vajjal frissen megkenem.

Ha megvan az összes, friss zöld koriander levéllel megszórom.

 Jó étvágyat! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5617955010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása