Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Egyéjszakás fokhagymás naan

2024. január 17. - Ági Helló Curry

Sokat gondolkodtam azon, hogy erről a naan témáról illik-e még több bőrt lehúzni. Ugyanis nem terveztem, hogy erről külön blogbejegyzésem lesz (van már néhány), de ez most annyira jól sikerült, hogy meg kell osztanom veletek. Ki ne maradjatok a jóból:-)

Az újdonságot az adja, hogy most kicsit máshogy dagasztottam és egy egész éjszakán át kelesztettem. No meg  megbolondítottam kevés teljes kiőrlésű liszttel. Az eredmény pedig egy végtelenül puha, belül levegős, szépen szakítható, isteni naan kenyér lett. Már majdnem olyan, mintha tandoori kemencében sütöttem volna. Apropó, házilag csinált már valaki tandoori kemencét? Adhatnátok hozzá tippet.

Workshopjaim infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240107_112257.jpg

Hozzávalók a naanhoz (8 db):

30 dkg finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

1-2 dl langyos víz

2 evőkanál sűrű joghurt

2 teáskanál instant élesztő

1 teáskanál cukor

1,5-2 teáskanál só ízlés szerint

kis tálkában hideg víz (majd a sütésnél kell)

Hozzávalók a kenéshez:

5 dkg vaj

2 nagy duci gerezd fokhagyma

1 evőkanálnyi friss aprított koriander levél vagy petrezselyem

1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a sót. Beleteszem a joghurtot és az élesztős vizet és összegyúrom. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak. Az a jó, ha egy picit ragad, a teljes kiőrlésű liszt ugyanis több vizet fog felvenni. Nem dagasztom halálra, csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Annál a naannál, ahol kis pihentetés után kisütöm, ott alaposabban és kicsit keményebbre dagasztom ki. Itt nem, majd éjszaka rendeződik a tészta. Szóval összeállt tészta, fogok egy lezárható edényt. Minimum a duplájára fog kelni, nagyobb edényre lesz szükség. Tál alját beolajozom és a tésztát a dagasztótálból átborítom. Nagyon formázni nem kell, amúgy is ragad. Lezárom az edényt. Jól záródó tető kell rá. Mehet a hűtőbe egész éjszakára. 

Reggel kiveszem és kb.1 órát kint hagyom a pulton, hogy felvegye a szobahőmérsékletet. Legyen közben lefedve a tészta, ne száradjon ki. Nagyon hólyagos lesz, jó levegős. Miután már nem hűtőhideg, lisztezett deszkára borítom, óvatosan cipót formálok belőle. Nem dolgozom halálra, nem akarom, hogy sok lisztet felvegyen. Csak éppen annyit, hogy ne ragadjon. 8 darabra vágom és mindegyik darabból kis golyókat formálok, mint a zsemléknél. 

20240107_122230.jpg

Előkészítek egy serpenyőt, felforrósítom, végig közepes lángon fogom tartani a tüzet. Megfogok egy golyót és vagy nyújtódeszkán kinyújtom ovális alakúra, vagy kézzel húzogatom szét, mint a lángost. 2 mm vékonyra nyújtom, engedi a tészta Az egyik oldalát hideg vízzel megkenem és a forró serpenyőre dobom a vizes felével. Ha nem tapadásmentes serpenyőnk van akkor a naan most odaragad. Ez lenne a cél. Addig hagyom így, amíg már látom, hogy a tészta átsült, szépen felhólyagosodik.

Innen kettéválik a metódus aszerint, hogy gázfőzőlapunk van, vagy elektomos/indukciós.

  • Ha elektromos, akkor csak simán megfordítom a serpenyőben a kenyeret és csak megpirítom kicsit a másik oldalát is.
  • Ha pedig gázfőzőlapom van, akkor megnézem, hogy rátapadt-e a naan a serpenyőre. Annyira hogy fejjel lefelé tudjam fordítani. Ha igen, megfordítom a serpenyőt és közvetlenül a tűz fölé tartva megpirítom a naan tetejét. Tehát itt nem a naant fordítom meg, hanem a serpenyőt. Ha nem tapadt rá a serpenyőre, akkor sem esek kétségbe, megfogom egy konyhai fogóval és úgy tartom a tűz fölé. Ezzel a közvetlen tűzzel érem el a tandoori kemence hatást.

Így teszek mind a 8 darabbal. 

Közben a kenegetőt is előkészítem. Egy tálkában felolvasztottam a vajat, hagytam kicsit visszahűlni, hogy ne legyen meleg, de folyékony legyen. Belereszeltem a fokhagyma gerezdeket és beleszórtam a friss koriandert. Átkevertem és félretettem. Utána már csak egy feladat van vele, minden egyes naant, miután kisült, ezzel a keverékkel kell megkenni.

Pikk-pakk süthető verzió ITT!

Édes verzió (peshwari) pedig ITT!

Jó mulatást és falatozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1318297545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása