Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Shrikhand - a pisztáciás joghurtkrém

2024. január 17. - Ági Helló Curry

Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240114_155129.jpg

Hozzávalók 4 pohárkához:

500 g görög natúr joghurt

2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

2 evőkanál tej

néhány szál sáfrány

2 tok kardamom

8-10 db pisztácia

 

Egy kis előkészület és pár kavarás, ennyiből áll a desszert elkészítése:-). A görög joghurt eleve sűrűbb jóval, mint a normál natúr joghurt, de még így is van benne nedvesség. Emiatt még ezt is érdemes lecsepegtetni, aminek a legegyszerűbb módja, hogy egy tálba helyezünk egy szűrűt, abba egy kendőt (régi pelenka anyag tökéletes) és abba öntjük a joghurtot. A szűrő alja magasabban legyen a tál aljánál, hogy tudjon csepegni. A kendőt ráhajtjuk a tetejére és betesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára. Szépen le fog csepegni és a kendő még plusz szív fel belőle nedvességet. Mindezt egyébként sima natúr joghurttal is megtehetjük, de nagyjából dupla adaggal számoljunk, mert sokkal több benne a víz. Miután lecsepegett, egy finom krémes, nem folyós alapot fogunk kapni.

A 2 evőkanál tejet egy kis tálkában megmelegítjük és beletesszük a sáfrányt. Szép sárgás színe lesz a tejnek tőle. A kardamom tokokat megtörjük mozsárban, kiszedjük a héját és a magokat porrá zúzzuk. Ezt is beleszórjuk a tejbe. (Vagy közvetlenül a joghurtba.) A joghurtba szitáljuk a kimért porcukrot, összekeverjük, amikor már kihűlt a tej és kiázott a sáfrány, szűrőn keresztül beleengedjük azt is a joghurtba. Alapos átkeverés. Kézzel is lehet keverni és géppel is. A végén aprítsunk fel sózatlan pisztáciát, egy adagot keverjünk bele. Hűtőben pihentessük 15-20 percet (vagy többet ha vendégváró), hogy összeérjenek az ízek.

Kanalazzuk tálkába vagy pohárkába és a tetejét szórjuk meg sózatlan pisztáciával még.

Jó étvágyat! 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6518303469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása