Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában.
Workshopom infói --> indiai élményfőzés
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók 4 pohárkához:
500 g görög natúr joghurt
2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
2 evőkanál tej
néhány szál sáfrány
2 tok kardamom
8-10 db pisztácia
Egy kis előkészület és pár kavarás, ennyiből áll a desszert elkészítése:-). A görög joghurt eleve sűrűbb jóval, mint a normál natúr joghurt, de még így is van benne nedvesség. Emiatt még ezt is érdemes lecsepegtetni, aminek a legegyszerűbb módja, hogy egy tálba helyezünk egy szűrűt, abba egy kendőt (régi pelenka anyag tökéletes) és abba öntjük a joghurtot. A szűrő alja magasabban legyen a tál aljánál, hogy tudjon csepegni. A kendőt ráhajtjuk a tetejére és betesszük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára. Szépen le fog csepegni és a kendő még plusz szív fel belőle nedvességet. Mindezt egyébként sima natúr joghurttal is megtehetjük, de nagyjából dupla adaggal számoljunk, mert sokkal több benne a víz. Miután lecsepegett, egy finom krémes, nem folyós alapot fogunk kapni.
A 2 evőkanál tejet egy kis tálkában megmelegítjük és beletesszük a sáfrányt. Szép sárgás színe lesz a tejnek tőle. A kardamom tokokat megtörjük mozsárban, kiszedjük a héját és a magokat porrá zúzzuk. Ezt is beleszórjuk a tejbe. (Vagy közvetlenül a joghurtba.) A joghurtba szitáljuk a kimért porcukrot, összekeverjük, amikor már kihűlt a tej és kiázott a sáfrány, szűrőn keresztül beleengedjük azt is a joghurtba. Alapos átkeverés. Kézzel is lehet keverni és géppel is. A végén aprítsunk fel sózatlan pisztáciát, egy adagot keverjünk bele. Hűtőben pihentessük 15-20 percet (vagy többet ha vendégváró), hogy összeérjenek az ízek.
Kanalazzuk tálkába vagy pohárkába és a tetejét szórjuk meg sózatlan pisztáciával még.
Jó étvágyat!