Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Datolyaszilva csatni

2020. december 28. - Ági Helló Curry

Gyülekeznek a blogon a csatni receptek, már vártam, hogy datolyaszilvából is készíthessek:-)

Amit szinte mindig elmondok: A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.

Nemcsak az indiai ételek mellé kiváló, különböző sültek mellé és készíthetünk csatnit. Nem kell belőle sok, csak egy kevés, amellyel kiegészíthetjük az alap ízvilágot egy kis tűzzel.

Mivel tudom, hogy nem mindenkinél van otthon minden fűszer és alapanyag, ezért ez a recept "választhatós" lesz, beírom, ha valami elhagyható vagy mással helyettesíthető. Nézzük.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20201228_132613.jpg

Hozzávalók:

2 db datolyaszilva

1 db érett mangó / vagy 1 db nem túl intenzív ízű alma / vagy +1 datolyaszilva

2 cm-es gyömbérdarab

1 nagy duci gerezd fokhagyma

1 zöld chili / vagy valamilyen erős paprika / vagy akár 1 teáskanál őrölt chili por

1 csapott teáskanál fekete mustármag (elhagyható)

fél teáskanál kurkuma

1 egész fahéjrúd

5-6 szem szegfűszeg

fél teáskanál só

kb. 3 evőkanál cukor / barnacukor / nádcukor

1 narancs leve vagy 1 citrom leve, vagy fél evőkanál ecet

víz

1 evőkanál ghee / olaj / kókuszzsír

 

A gyümölcsöket megpucolom és apróra darabolom. A gyömbért és a fokhagymát megpucolom és lereszelem. A chilit apróra vágom, a fűszereket és a többi alapanyagot a kezem ügyébe készítem.

Egy lábosban vagy serpenyőben közepes lángon felhevítem a zsiradékot, rászórom a fekete mustármagot. Imádom, ahogy pattognak a kis rakoncátlan skacok. Amikor elkezdnek kipattogni, hozzáadom az egész szegfűszeget és fahéjat. Egyetlen gyors keverés és már is rászórom a reszelt gyömbért és fokhagymát, no meg a chilit, ha nem porral dolgozom. Együtt így szépen átpárolom őket, nem kell pirítani, csak együtt átpárolni. Most jöhetnek a porfűszerek, egy perc pirítás, átkeverés és rászórom a darabolt gyümölcsöt. Sózom, 2 evőkanál cukrot hozzáadok. Ráöntöm a narancs vagy citrom levét és még kis vízzel felöntöm, hogy ne legyen túl sűrű. Közepes lángon, letakarva időnként megkeverve összefőzöm. Amikor már félpuha, akkor én bizony a gyümölcsöket a lábosban kicsit átnyomkodom. Szeretem, ha egy része pépes, de van benne néhány apróbb darab is. Leveszem a fedőt, kóstolok és most még hozzáadom a maradék cukrot. Addig főzöm, amíg zselés állagúra fő, ez innen már csak pár perc.

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8916361436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása