Sziasztok!
Nem lehet máshogy kezdeni egy csatni felvezetését csak ezzel az örök érvényű ismérvvel:
A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni.
Én ugyan nem szeretem a nagyon édes dolgokat, de a csatnit szimplán imádom. Nem literszámra eszem természetesen, hanem csak mártogatósként. Pont ez a funkciója.
Ma egy kicsit egzotikusabbat, a mangósat hoztam el nektek.
Hozzávalók:
2 db mangó megpucolva és feldarabolva, ez kb. 50 dkg
25 dkg cukor (fele legyen a gyümölcs mennyiségének)
egy aprócska gyömbérdarab (tényleg apró, lereszelve egy jó teáskanálnyi)
2 db vörös chili (szárított is jó)
fél teáskanál lepkeszegmag
negyed teáskanál kurkuma
negyed teáskanál vörös chili por
1 teáskanál kalonji vagyis nigellamag
1 evőkanál ghee vagy olaj (ghee készítés az alapok menüpontban megtalálható:-)
víz és csipet só
Nézzük!
A gheet egy serpenyőben közepes lángon felhevítem, beleteszem a lepkeszegmagot és éppen csak megpirítom kicsit, mert ha leég, nagyon keserű lesz. Rádobom az egész chiliket és a lereszelt gyömbért. Kis pirítás és mehet rá a feldarabolt mangó. Átkevergetem és letakarom főni. Pár perc múlva ismét kavargatás jön miközben hozzáadom a kurkumát, chiliport, kalonjit és a sót. Odafigyelve, hogy nehogy leégjen letakarva puhára párolom. Kiöntöm egy tálba (nem műanyagba), picit félreteszem. A serpenyőbe beleöntöm a cukrot és kb. egy dl vizet. Szirupot készítek de úgy, hogy hagyom lekaramellizálódni a cukrot. Nem folyamatosan kevergetem, csak időnként egy kicsit olyan tessék-lássék módra. Közben a mangót egy krumplinyomóval vagy fakanállal átnyomogatom, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Én a dzsemmnél is azt szeretem, ha a gyümölcs különböző textúrákban van jelen. Legyen benne olyan, amit szétfőtt, és legyen benne egy-egy darabka ami puha, de egyben van. Tehát már barnulgat a szirupom és ekkor visszaöntöm az összetört mangót a serpenyőbe. Elegyítem a kettőt és hagyom még egy kicsit puffogni.
Kész is van! Pakórák és húsok mellé mártogatósként kiváló!
Jó étvágyat!