Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kókuszos rizs - Nariyal Chawal

2024. február 08. - Ági Helló Curry

Ez egy szuper Dél-Indiából származó rizsétel. Különleges ízvilágú, önmagában és köretként is fogyasztható.

Most, amikor írom a receptet vettem észre, hogy elég béna fotókat készítettem róla. Nem adja vissza, hogy milyen szexi a rizs kesudióval és a többi fűszerrel. Na akkor majd újrafotózás lesz, de addig is legalább a recept legyen meg:-)

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_091436.jpg

Hozzávalók:

2 bögre főtt rizs

1 teáskanál mustármag

1 púpozott teáskanál urad dal

1 púpozott teáskanál chana dal

néhány friss curry levél (de ha szárított van, az is megteszi)

1 szárított chili

1 zöld chili

1 kis darabka gyömbér

10 szem kesudió

fél vagy háromnegyed csésze kókuszreszelék vagy friss kókusz reszelve

2 evőkanál ghee vagy zsíradék

 

Muszáj az elkészítés előtt ejtenem pár szót az alapanyagokról. Urad dal és Chana dal????? Mi a lópikula? Az egyik a felezett csicseriborsó, a másik a hántolt és felezett fekete lencse.

Nem baj, ha csak az egyik van, de jó lenne, ha legalább az egyik lenne. Felezett csicseriborsót elég sok helyen lehet már kapni, nem kell hozzá indiai bolt.

A másik a curry levél. Ehhez indiai bolt fog kelleni, ott lehet frissen és szárítottan venni. Ha nem jutsz hozzá, hagyd ki, nem nagyon tudod mással helyettesíteni. Ha vettél egy adag frisset, kis időre meg tudod a frissességét őrizni az alábbi módszerrel.

kepernyokep_2024-02-07_095415.png

 

 

Jöjjön a recept. Kell nekünk 2 bögre főtt rizs, nagyjából 3/4 bögre száraz rizsből lesz annyi. Én 1 bögrével megfőzök és ami kimarad, az sima rizs lesz, a többi kókuszos.

Ha száraz kókuszreszelékkel dolgozom, akkor kimérem és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Ez az első lépés, hagyom a vízben, hogy felszívja belőle, ami neki kell.

Minden hozzávalót kikészítek, a curry levelet ha friss, megmosom, a gyömbérdarabkát lereszelem.

Egy serpenyőben közepes lángon felhevítem a gheet (tisztított vajat). Beleszórom a fekete mustármagot, az urad dalt és a chana dalt. Kicsit megkeverem és elkezd pattogni a fekete mustármag. Ekkor rászórom a kesudiót és hagyom együtt szépen aranybarnára sülni. Ne égjen le, kevergessük meg időnként. Amikor már aranybarna, akkor hozzáadjuk a szárított chilit, a friss zöld chilit kettévágva, illetve most jön a curry levél és a reszelt gyömbér is. Csak egy kis kevergetés jön, gyorsan leszűröm a kókuszreszeléket és azt is hozzáadom. Átkeverem, megsózom és most beleteszem a főtt rizst. Ismét jó alapos átkeverés, kis pirítás és kész is.

 

A recept maga egyáltalán nem bonyolult, az alapanyagokat nehezebb beszerezni hozzá. De ha egyszer megvesztek egy adagot belőlük, igen sok Nariyal Chawalt tudtok belőle készíteni.

 

Szerintem a mangós csirke igen jó barátja ez a rizs.

 

Jó étvágyat:-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2218320335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása