Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Dal makhani az indiai lencsefőzelék

2017. december 30. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Íme egy klasszikus, egy ahány ház annyi szokás recept a lencseőrület közepette.

Hozzávalók:

75 gramm fekete lencse

75 gramm barna lencse

50 gramm chana dal (felezett csicseriborsó)

5 cm-es gyömbérdarab

2 zöld chili paprika

5-6 gerezd fokhagyma

2 közepes hagyma

fél doboz konzervparadicsom, vagy ha van friss érett paradicsom, akkor 2 nagyobb darab

2 evőkanál sűrű tejszín

50 gramm vaj

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál chili por

1 teáskanál garam masala

 

Kezdjük az alapanyagok előkészítésével. A 3 féle dalt megmossuk és beáztatjuk 8 órára. Áztatás után kuktában sós vízben megfőzzük nagyon puhára. Kb. annyi víz legyen rajta a főzés végén, hogy ellepje. A megpucolt gyömbér felét juliennere (gyufaszálra) vágjuk, a másik felét lereszeljük. A fokhagymát szintén lereszeljük, a hagymát apróra, a chilit karikákra vágjuk.

Egy serpenyőben a vajat felhevítjük és közepes tűzön a reszelt gyömbért és fokhagymát megfonnyasztjuk, mehet rá a hagyma, együtt aranybarnára pirítjuk. Ekkor tesszük rá a kurkumát és a chili port. Kis pirítás után jöhet a felkockázott paradicsom, vagy a fél paradicsomkonzerv. Addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé nem válik a hagymákkal. Beleöntjük a lencsét a főzővízével együtt. Kicsit főzzük így együtt, majd lejjebb vesszük a lángot és az edényünkben a lencsét egy krumplinyomóval (amit krumplipürénél is használunk) összetörjük. Most belekeverjük a 2 evőkanál tejszínt, kissé sózzuk, hozzáadjuk a gyufaszálra vágott gyömbért, a felkarikázott chilit és a garam masalát. Pár percig együtt fő tovább, amíg szép krémes állagú nem lesz.

Tálalás előtt locsolhatunk rá még egy kis tejszínt. Naannal a legfinomabb:-)

Jó étvágyat! :-)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7513534963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása