Sziasztok!
Íme egy klasszikus, egy ahány ház annyi szokás recept a lencseőrület közepette.
Hozzávalók:
75 gramm fekete lencse
75 gramm barna lencse
50 gramm chana dal (felezett csicseriborsó)
5 cm-es gyömbérdarab
2 zöld chili paprika
5-6 gerezd fokhagyma
2 közepes hagyma
fél doboz konzervparadicsom, vagy ha van friss érett paradicsom, akkor 2 nagyobb darab
2 evőkanál sűrű tejszín
50 gramm vaj
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál chili por
1 teáskanál garam masala
só
Kezdjük az alapanyagok előkészítésével. A 3 féle dalt megmossuk és beáztatjuk 8 órára. Áztatás után kuktában sós vízben megfőzzük nagyon puhára. Kb. annyi víz legyen rajta a főzés végén, hogy ellepje. A megpucolt gyömbér felét juliennere (gyufaszálra) vágjuk, a másik felét lereszeljük. A fokhagymát szintén lereszeljük, a hagymát apróra, a chilit karikákra vágjuk.
Egy serpenyőben a vajat felhevítjük és közepes tűzön a reszelt gyömbért és fokhagymát megfonnyasztjuk, mehet rá a hagyma, együtt aranybarnára pirítjuk. Ekkor tesszük rá a kurkumát és a chili port. Kis pirítás után jöhet a felkockázott paradicsom, vagy a fél paradicsomkonzerv. Addig főzzük, amíg a paradicsom egyneművé nem válik a hagymákkal. Beleöntjük a lencsét a főzővízével együtt. Kicsit főzzük így együtt, majd lejjebb vesszük a lángot és az edényünkben a lencsét egy krumplinyomóval (amit krumplipürénél is használunk) összetörjük. Most belekeverjük a 2 evőkanál tejszínt, kissé sózzuk, hozzáadjuk a gyufaszálra vágott gyömbért, a felkarikázott chilit és a garam masalát. Pár percig együtt fő tovább, amíg szép krémes állagú nem lesz.
Tálalás előtt locsolhatunk rá még egy kis tejszínt. Naannal a legfinomabb:-)
Jó étvágyat! :-)