Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Káposztás szamósza

2023. február 26. - Ági Helló Curry

A szamósza az a fajta sós csemege, amit sosem lehet megunni, eteti magát. Hoztam már receptet kétféle töltelékkel is, ez itt a 3. a káposztás.

A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá a paradicsom csatni, de lehet egyszerű joghurtos alapú dipet is készíteni. Eteti magát. Kitesszük a vendégeknek és mire észbe kaptunk, elfogyott:-)

Krumpli-zöldborsó töltelékes ITT!

Spenótos-paneer töltelékes ITT!

20230226_074155.jpg

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g fehérliszt (lehet teljes kiőrlésű lisztet is beletenni)
  • 1/2 teáskanál ajwain mag
  • 1/2 teáskanál só
  • 5 teáskanál olaj
  • kb. 1 dl víz

 

Töltelék:

  • kis fej káposzta fele - kb. 45 dkg
  • 2 púpozott evőkanál zöldborsó (én ezt most kihagytam)
  • 2 db hajában főtt krumpli alaposan összetörve, szinte pépesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 cm-es gyömbérdarab
  • 2 duci fokhagyma
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál chat masala (ha nincs, akkor használjunk helyette őrölt koriandert)
  • 1,5 teáskanál só
  • frissen facsart citromlé (1 evőkanálnyi)
  • 1 evőkanál friss aprított zöld koriander levél
  • 2 evőkanál ghee vagy olaj

Tészta: A lisztet a fűszerekkel és az olajjal kicsit átmorzsolgatom, majd fokozatosan adagolom hozzá a vizet és úgy gyúrom. A felvett víz menyisége a liszttől függ. Egy teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vesz fel, a fehérliszt kevesebbet. Az a lényeg, hogy egy nem kemény, nem ragadós szép rugalmas tésztát kapjunk, amit majd lehet nyújtani. Ha meggyúrtuk, cipót formálunk belőle és letakarva félretesszük legalább 20 percre. 

Töltelék: A káposztás nagyon vékony laskákra vágjuk, ne legyenek hosszúak a szálak, csak max. 3 cm-esek, hisz be kell majd töltenünk a batyuba. A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük, a hagymát felaprítjuk, minden egyebet kikészítünk. Magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítem a zsiradékot, beleszórom a római köményt. Kis pirítás, ahogy megcsap az illata, már mehet is rá a hagyma. Párolás, pirítás, jöhet a fokhagyma és a gyömbér. Ezzel is még 1-2 perc és már szórom is rá a káposztát és a zöldborsót. Alapos átforgatás jön, forgatás közben, már párolódik is a káposzta. Ismét 1-2 perc és hozzáadom a burgonyát is. Megint és hagyom jó 5 percet párolódni. Amikor a káposzta már nem roppan és puha, akkor sózom, beleszórom a chilipaprikát, a kétféle masalát és átkeverem. A végén adom hozzá a citromlevet és a friss koriandert. Már el is lehet zárni alatta a hőt. Hadd hűljön. 

Batyukészítés:

1. Egy tálkába vizet készítek ki, ez lesz a ragasztóm. A tésztát kb. 8 dió méretű golyócskává formálom és amit épp nem használok, azt letakarom, hogy ne száradjon ki.

2. A golyócskát kinyújtom kb. 1,5-2 mm vastagra, ne túl vékonyra, mert akkor nem tudom majd formálni és tölteni. Félbevágom a lepénykét.

3. Kicsit megvizezem a vágás mentén, hogy ahogy kézbe veszem és összehajtom harang alakúra, ragasztóként működhessen a víz. Látható a kép alján, hogy mit kell kapnom.

4. Kézben van még a tésztám, finoman megtöltöm a töltelékkel, hogy szép formás, duci darabokat kapjak. A tetején hagyok egy kis sávot a lezáráshoz. Először ez egyik oldalán a kb. egy centis kis sávot ráhajtom, azt megvizezem és ráhajtom a másik felét. Meg is nyomkodom kicsit, lezárom mindenhol, hogy a tölteléket szépen bebugyoláljam.

 img_20180305_152516.jpg

Felforrósított olajban sütöm meg mindkét oldalukat aranybarnára. 16 db lesz belőle.

Lehet csipegetni:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr718058464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása