Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Masala rizs

2020. május 12. - Ági Helló Curry

Mutattam már nektek nemrég , hogy milyen a masala pasta, most jöjjön egy rizses verzió. Ugyanúgy gyorsan elkészül, akár home office ebéd is lehet.

A tésztánál fontos, hogy jó szaftos, selymes szószunk keletkezzen, a rizsnél viszont továbbra is az a cél, hogy szép pergős, különálló rizsszemek legyenek, így a fűszerezés és az elkészítés eltér a tésztához képest.

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20200426_110557_2.jpg

 

Hozzávalók:

1 bögre basmati rizs

1,5 bögre forró víz

1 nagyobb sárgarépa

1 kisebb fej hagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1,5 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili

6 curry levél (elhagyható, ha nincs)

8 db kesudió

1 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál só

1 evőkanálnyi apróra vágott friss koriander

2 evőkanál ghee vagy olaj

 

Már tudjátok, én az egyszerűség híve vagyok, hogy ne kelljen annyit mosogatni, nem állok neki mindent külön tálkában kikészíteni. Amit lehet, azt lerendezek egy nagy vágódeszkán. Először azonban a rizst kimérem, átmosom, majd annyi hideg vízzel felöntöm, hogy bőségesen ellepje és félreteszem. Vízforralóba bekészítem a másfél bögre vizet. Az egész és a porfűszereket, illetve a kesudiót kikészítem, hogy a kezem ügyében legyen. Most jön a nagy deszka. Apróra vágom a hagymát, félrehúzom, lereszelem a fokhagymát és a gyömbért, félrehúzom, feldarabolom a zöld chilit, félrehúzom, nagylyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát, majd mellé feldarabolom kis kockákra a paradicsomot. Gyakorlatilag blokkokat készítek. Ha még van hely, a friss koriandert is felaprítom. Kikészítek egy magas falú serpenyőt, beleteszem a zsiradékot. Még mielőtt a tűzre teszem, a rizst átszűröm és még egy kicsit félreteszem, hogy lecsepegjen.

Na most alágyújtok a serpenyőnek, közepes lángon felhevítem a zsiradékot, rászórom a fekete mustármagot és megvárom, hogy elkezdjen kipattogni. Mehet rá a kesudió, 1 perc barnítás, most megy a hagyma és a curry levél. Aranybarnára kell párolni. Ha ez megvan, a fokhagymás gyömbérpaszta és a zöld chili jön. Átkeverem, párolom. Mikor már olyan tisztességes fokhagyma illat van, akkor teszem rá a porfűszereket (kurkuma, őrölt koriander), ezzel jó alaposan átkeverem, addig kicsit pirul és most jön a rizs és a deszkáról rászórom a reszelt sárgarépát is. Átpirítom őket így együtt, ez néhány percet vesz igénybe. Közben felforralom a vizet. Innen már csak pár lépés. Ráöntöm a forró vizet, hozzáadom a paradicsomkockákat, átkeverem, letakarom és kis lángom hagyom, amíg a rizs fel nem veszi a folyadékot. A végén megszórom a friss korianderlevéllel és kész is.

Igen tudom, ez soknak tűnik, de valójában csak az alapanyagok sokasága miatt ilyen hosszú a leírás. Lesarkítva így kell elkészíteni: hozzáadom, pirítom, megy a következő, pirítom, már emelem is a deszkát mert megint megy a következő:-) Mindennel együtt fél óra alatt kész van.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8115650128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása