Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Mangós csirke

2024. február 08. - Ági Helló Curry

Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt étterem, amelyik próbálkozott az édesebb verzióval, de nem nyerte meg a lakosság tetszését vele. Máshogy alakult ez Európában, ahol viszont kifejezetten izgalmasnak, egzotikusnak ítélték meg ezt a párosítást. És nem zavarta az embereket az édes íz.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_084006.jpg

Hozzávalók:

500 gramm csirkemell

1 egész érett mangó lepürésítve vagy pürésített mangó konzervből fél

2 evőkanál natúr joghurt

0,5 dl tejszín

1 közepes hagyma

1 kis darabka gyömbér

1 gerezd fokhagyma

1 darabka fahéj

2 darab szegfűszeg

3 tok kardamom

1 teáskanál chili por

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

2 evőkanál ghee vagy más zsiradék

 

Először a hozzávalókat kikészítem, a gyömbért és fokhagymát lereszelem a deszkámra, a hagymát felaprítom. A csirkét bepácolom. A felkockázott csirkemellet tálba teszem, mehet rá a joghurt, a  reszelt gyömbér és fokhagyma, majd a porfűszerek közül a chili por (ha kashmiri, akkor jó piros lesz az étel), őrölt koriander és római kömény, kurkuma. Átkeverem és félreteszem pácolódni. Ez idő alatt érdemes elkészíteni a kókuszos rizst hozzá. 

Pihent legalább fél órát a csirke. Egy magas falú serpenyőben felhevítem a gheet, beledobom az egész fűszereket (fahéj, szegfűszeg, kardamom) és enyhén megpirítom. Rászórom a felaprított hagymát, aranybarnára párolom, ráöntöm a bepácolt csirkét és átsütöm. Arra érdemes figyelni, hogy a serpenyő széles legyen, nagy felületen piruljon a csirke. Ha sok húst teszünk egy kis edénybe, akkor lehűti az edényt és nem pirulni fog, hanem főni. Sokkal finomabb, ha hirtelen megpuhul, de ehhez az kell, hogy nagy felület legyen. Megpirítottam a csirkét is és már öntöm is rá a mangót. Jól átkeverem. Ha szükséges, mehet rá egy kis víz is. Legyen szaft, az fontos. Most összefőzöm (kicsit le is lehet fedni az edényt). Amikor már rottyant párat, akkor még hozzáadom a garam masalát és egy kis tejszínt. Elkeverem, hagyom átforrósodni és készen is vagyok.

 

Basmati rizzsel, kókuszos rizzsel vagy lepénykenyérrel tálalom.

 

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9118320309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása