Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kadai zöldség curry

2024. február 15. - Ági Helló Curry

Kezdjük azzal, hogy mitől kadai egy kadai? A kadai az valójában egy magas falú, wok jellegű edény. Úgy hogy amikor kadai megjelölésű indiai ételt esztek, akkor az kadaiban készül. És általában a technika is az, hogy nem szétfőzünk mindent, hanem csak átpirítjuk, átpároljuk a főbb alapanyagokat. Egyébként ez egy szabdzsi (főzelékféle).

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> 

Helló Curry
20240207_112757.jpg

Hozzávalók:

zöldségek vegyesen 30 dkg (zöldbab, karfiol, zöldborsó, krumpli, sárgarépa

1 nagy fej lilahagyma

1 zöld kaliforniai paprika

 

2 közepes hagyma

2 cm gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

2 nagy paradicsom vagy darabolt paradicsom konzervből fél

2 evőkanál tejszín

friss zöld koriander

ghee vagy olaj

 

Kadai Masala:

2 teáskanál koriander egész

1 teáskanál egész római kömény

fél teáskanál egész bors

1-2 db száraz vörös chili

 

Többi fűszer:

1 csapott teáskanál egész római kömény

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt chili por

1 teáskanál kasuri methi

1 teáskanál garam masala

 

 

Induljunk a Kadai masalával. Ennek elkészítését akkor javaslom, ha van kávéörlő gépetek, amiben fűszert is tudtok őrölni. Lehet mozsárban is megtörni a fűszereket, de a csípős chili miatt kicsit macerásabb, nagyobb odafigyelést igényel. Szóval egy serpenyőt közepes lángon felhevítünk és az egész fűszereket a masalához beletesszük. Pár kavarás, kevés pirítás, kezdjük érezni az aromájukat. Tálkába kitesszük hűlni. Amikor kihűlt, akkor a kávédarálóban porrá őröljük. Ezt a fűszerkeveréket fogjuk majd menet közben felhasználni. Ha nem tudjuk előre ezt elkészíteni, akkor majd porfűszerekkel dolgozunk. 

 

Na akkor készítsünk elő mindent. Nagy vágódeszka az asztalra. A lilahagymát negyedekre vágjuk, majd a negyedeket félbe és szétszedjük a rétegeket. Alább a fotón látszik, hogy milyennek kell lennie. A kaliforniai paprikát hasonlóan készítjük elő. Tegyük félre egy tálba. Burgonyát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, mehet egy tálba. A többi zöldséget is kikészítjük, ha fagyasztott, akkor kiolvasztjuk, ha friss, akkor előkészítjük. 

A hagymákat apróra vágjuk, mellé lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát. A paradicsomokat félbevágva lereszeljük nagylyúkú reszelőn, héja nem fog kelleni. Paradicsom is mehet külön tálba. Minden fűszert kikészítünk.

20240107_085602.jpg

 

Elő van minden készítve, jöhet a főzés. 1 evőkanál zsíradékot közepes lángon felhevítek a wokban és beleszóróm a kaliforniai paprikát és a lilahagymát. Kicsit átpirítom, átpárolom. Tartsa meg a szép élénk színét, ne főjön szét, roppanós maradjon. Mehet vissza a tálba. Zsíradék elvileg maradt a serpenyőben, most beleszórom a burgonyát. Itt több idő kell, többször meg kell kevergetni, főjön meg a burgonya és kicsit piruljon is meg, a paradicsomszószban nem nagyon fog puhulni. Ez is megvan, ez is mehet vissza a táljába. A többi zöldséget is még gyorsan kicsit átpárolom, átpirítom, lehet itt már tenni rá egy kis kurkumát. Ezek is mehetnek vissza a táljukba.

Akkor most jön az alap elkészítése. A wokban pótlom a zsíradékot. Az 1 teáskanál római köményt beleszórom, kicsit megvakarom és enyhén megpirítom. Akkor jó, ha érzem az illatát és enyhén elszíneződik. Nem szabad leégetni, keserű lesz akkor. Ez csak 1 perces művelet. Rászórom a felaprított vörös hagymát. Átkeverem és aranybarnára párolom a hagymát. Ekkor jön a fokhagyma és a gyömbérpép. Együtt pirítom, párolom őket. Most ráteszem a kurkumát és adok neki egy kis színt vörös chili porral (őrölt paprika is jó, ha nagyon nem szeretitek a  csípőset). Ráteszem a paradicsompépet, átkeverem és összefőzöm. Lehet bele vizet tenni, ha túl sűrű, de általában ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor annak van bőséggel leve. Átkeverjük, összerottyantjuk és mehet bele a burgonya. Megint egy összerottyantás és most jön a többi zöldség. Lilahagyma és paprika még nem! Megint keverés és főzés. Legyenek a zöldségek átpárolódva, de ne főzzük szét. Ha szükséges, letakarható fedővel és pótolható a víz, hogy ne piruljon, hanem párolódjon. Amikor ez megvan, beleszórom a kadai masalát, amit az elején készítettem, a kashuri methit és a garam masalát. Hozzáadok 2 evőkanál tejszínt, vízzel beállítom a sűrűségét. Az utolsó momentum a lilahagyma és a kaliforniai paprika hozzáadása. Pár db-ot félreteszek, tálalásnál jól fog jönni. Összekeverem így egybe az egészet és készhen vagyunk. Tálalásnál a tetejére teszek pár paprikát és lilahagymát, csodás színük van. Friss zöld korianderrel megszórható.

 

Lepénykenyérrel a legfinomabb:-)

 

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7418324309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása