Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Tojás curry

Anda masala

2019. június 07. - Ági Helló Curry

Még Húsvét előtt találtam ki, hogy úgy is marad egy csomó főtt tojás, majd csinálok tojás curryt. Nyugi, nem idáig pihentettem a tojást, csak nem maradt és valahogy idáig nem alakult úgy, hogy legyen itthon elég nem túl friss tojás, amiből ezt meg tudom csinálni. De most eljött az ideje végre végre, mert isteni, tényleg. 6 főtt tojásból 2-3 fő lakik jól, attól függ, hogy milyen és mennyi köret van hozzá. És mivel csütörtök este munkából hazatérés után álltam neki, nem volt időm sokat macerálni a körettel. Ezért a tojásnál használt maradék masalához olvasztottam egy kis vajat és megpirítottam néhány szelet zsemlét. Az már tényleg csak pár perc.

img_20190606_193145_515.jpg

Hozzávalók a tojás masalájához:

6 db keményre főtt tojás megpucolva

2 ek olaj

1 teáskanál só

fél teáskanál vörös chili por

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

 

Hozzávalók a curry szaftjához:

5 érett paradicsom vagy 1 db hámozott konzervparadicsom

10 db kesudió (elhagyható)

2 kisebb fej hagmya

3 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 zöld chilipaprika

1 darab egész fahéj

3 szegfűszeg

2 zöld kardamom

1 púpozott teáskanál egész római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

fél teáskanál vörös chili por

1 teáskanál garam masala

2 teáskanál görögszéna levél

1 evőkanál friss zöld koriander apróra vágva

2 evőkanál olaj vagy ghee

 

A 6 db megpucolt tojást egy villával tojásonként 6-8 villaszúrással elszórtan megszurkáljuk. Először egy kisebb serpenyőben alacsony lángon felhevítjük az olajat és beleszórjuk a tojás masalájához való fűszereket, azaz a chiliport, őrölt koriandert, kurkumát és a sót. Amikor kezd sercegni benne a fűszer, hozzáadjuk a tojásokat, finoman átkevergetjük és megsütjük benne a tojások külsejét. Többször keverni kell, a fűszerek ne égjenek le, a tojások kicsit piruljanak meg. Valahogy így:

img_20190607_180207.jpg

Amikor ez megvan, félretesszük, veszünk ki egy nagyobb serpenyőt és nekiállunk a  többi alapanyagot előkészíteni.

Egy vágódeszka egyik felén apróra vágjuk a hagymát, mellé a zöld chilit, mellette konyhai reszelőn lereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Ugyanezzel a reszelővel egy tálkába a paradicsomot félbevágva lepürésítjük, héja nem kell. Ha konzerv paradicsomunk van, azt csak kikészítjük. Fűszereket magunk mellé készítjük, a kesudiót ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk.

Fogjuk a serpenyőt és közepes lángon az olajat vagy gheet felmelegítjük. Beletesszük a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot, elkezd pirulni, hozzáadjuk az egész római köményt. Szépen együtt pirulnak 1-2 percet, amikor kezdjük érezni a római kömény illatát, mehet rá az aprított hagyma. Szépen lassan, lekaramellizáljuk. Legyen puha, aranybarna és ne száradjon ki. Így:

img_20190607_180231.jpg

Mehet rá a reszelt gyömbér, fokhagyma és a darabolt zöld chili. Pár perc párolás után jönnek a porfűszerek a garam masala kivételével (vörös chilipor, őrölt koriander, kurkuma). Hagyjuk egy csöppet sercegni és ráöntjük a paradicsomot. Sózzuk, hozzáadjuk az aprított kesudiót, alaposan átkeverjük és kb. 8 percet főzzük, hogy kezdjen el szépen besűrűsödni. Puffogni fog, le lehet egy fedővel takarni, de úgy, hogy a pára szabadulni tudjon. Elkezdett besűrűsödni, most beleszórjuk a garam masalát és elkeverjük. Beleengedjük a főtt tojásokat a masalával együtt. Rászórjuk a görögszénalevelet és a friss koriander zöldet. Egy óvatos keverés után fedő alatt kb. 8 perc alatt összefőzzük. Akkor jó, amikor a paradicsomszaft tetején kiválik a zsiradék. 

Alapvetően lepénykenyérrel tálaljuk, én most abban az edényben, amiben a tojást pirítottam, a fűszeres aljhoz adtam még egy kis vajat és magas tűzön gyorsan pirítottam hozzá néhány szelet zsemlét. 

Gyilkos kombináció:-) Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5714883926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása