Indiai gasztrotúra magyarul

Cseresznye csatni

2020. június 01. - Ági Helló Curry

Az idei cseresznye téliesítést egy kis csemegével zárom, egy bombasztikus cseresznye csatnival. A csatni ugye az az indiai mártogatós, ami akkor igazán jó, ha annyira csíp, hogy nem tudjuk megenni és mindeközben annyira édes, hogy nem tudjuk abbahagyni. Indiában nem nagyon van fekete cseresznye, inkább csak halvány piros. De ha már hazánkban ilyen fantasztikus fekete cserkó van, használjuk ki a lehetőséget és készítsünk belőle csatnit, akár friss, akár téli fogyasztásra is. Nagyon finom nem csak indiai ételek, hanem különböző sültek mellé is.

Én nem szeretem a durván édes ételeket, emiatt sokkal kevesebb cukorral készítem. És a gyerekek miatt a chilivel is óvatosabban bánok. Aki erőteljesebb ízekre vágyik, több cukrot és chilit tegyen hozzá.

20200601_092058.jpg

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Tovább

Epres kókusz cupcake

Van egy vidéki kedvenc süti receptem, egy kókuszalapú, kávékrémes szelet. Régen sokszor készítettem, most egy ideje elmaradt. A minap főzés közben beugrott, hogy ott van a piacon vásárolt eper, meg volt ez a kókuszos alap, össze kéne hozni őket valahogy. És mivel a tésztába összesen 3 evőkanál liszt kell, fennakadás nélkül helyettesíthető a búzaliszt rizsliszttel is, így gluténmentes sütit is készíthetünk. És ezt most esetemben pont így volt, egy kevés rizsliszt volt még itthon, azt használtam fel.

img_20200523_162820_741.jpg

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Tovább

Masala rizs

Mutattam már nektek nemrég , hogy milyen a masala pasta, most jöjjön egy rizses verzió. Ugyanúgy gyorsan elkészül, akár home office ebéd is lehet.

A tésztánál fontos, hogy jó szaftos, selymes szószunk keletkezzen, a rizsnél viszont továbbra is az a cél, hogy szép pergős, különálló rizsszemek legyenek, így a fűszerezés és az elkészítés eltér a tésztához képest.

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20200426_110557_2.jpg

 

Tovább

Spárgás galette

Totál galette őrület van nálam megint, a tavaszi zöldek megihlettek. És persze piacon járva láttam a sok-sok spárgát, hát vettem. Micsoda meglepetés, az egyik csomagból galette készült. Azt tudtam és tapasztaltam, hogy a spárga enyhén édeskés, kesernyés ízét nem jó nagyon hangsúlyos fűszerekkel elnyomni. És azt is tudtam, hogy egy enyhe citrusos íz jót tesz neki. És nemrég olvastam, hogy a citrusosságot a citromfű is megadhatja neki. Remek, rengeteg van a kertben. Pillanatok alatt összeállt a fejemben, hogy mit is szeretnék, el is készült, íme:-)

20200505_115723.jpg

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

Tovább

Tojás bhurji, azaz indiai rántotta

Anda bhurji

Néha belefér egy kis "Én" reggel, ilyenkor szépen kényelmesen megcsinálom magamnak azt, amit én szeretnék reggelizni. Függetlenül attól, hogy mit enne a család. Ez most egy ilyen volt és nagyon kellett.

A tojás bhurji tényleg tök egyszerű, gyorsan megvan. Inkább az volt az idő, hogy a naanokat megcsináltam, de most ez kellett na.

Ha tetszik a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

 

20200430_161629.jpg

Tovább

Szuperropogós tápióka fasírt - a sabudana vada

Lement a Húsvét, jöhet megint egy kis indiai. Volt tápióka gyöngy az éléstárban, igazából már régebben emiatt az étel miatt vettem, de egy ideje nem jutottam hozzá. Tegnap eszembe jutott a sabudana vada (imádom a nevét) és ma el is készítettem. Friss mentás joghurttal, mert már tele van a kert mentával. Isteni, ahogy a labdacsokba az ember beleharap, kívül extra ropogós, belül kicsit zselés és jó fűszeres. 

A tápiókát a Dél-Amerikában őshonos kasszava nevű növény gumójából nyerik. Magas a keményítőtartalma, igen jó kocsonyásító. Gluténmentes, tehát gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200414_160156.jpg

Tovább

Masala pasta

Rögtön azzal kezdeném, hogy nem, ez nem egy többezer éves hagyományra visszatekintő recept. Ez korunk receptje. Cserében nagyon elterjedt és népszerű. Mert egyszerű és gyors. Mégsem az üveges szósz verzió. És most divatosan élhetek azzal a kifejezéssel is, hogy home office ebéd, mert rutinosabbak 20 perc alatt elkészítik. És utána seperc alatt elfogy, tényleg.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200407_132958.jpg 

Tovább

Pekándiós banánkenyér

És akkor most jöjjön egy igazi, már 3. hete itthon vagyok és kezdek begolyózni süti. Napok óta nézem a konyhában a banánokat, ahogy egyre siralmasabb állapotban vannak. Napok óta tudom, hogy ezt már senki sem fogja megenni, süti lesz belőle. Sőt, kell is az édesség, nagyon kell. Aztán tegnap este egyik kolléganőm az instán posztolta az általa sütött banánkenyeret és ezzel megadta nekem a végső kegyelemdöfést, nem tudtam ma már ettől elvonatkoztatni. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért alapnak elővettem a banánmentő csokis süti receptem. Aztán ma munka után megnéztem, mi van itthon. Csoki kell, na az nemigen van. 3-an lányok itthon ami elérhető volt, azt bizony elpusztítottuk. De azért találtam egy mikulás csokit eldugva. 30 g-os. Hát ez elég kevés csoki a sütimhez, nem baj, majd kakaóval pótlom. De csak kéne még bele valami. Nézem tovább, találtam még pekándiót. Ez az, ez így már jó lesz. És akkor így megszületett az én banánkenyerem:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200331_205049.jpg

Tovább

Aloo paratha - burgonyával töltött lepény

Régen jutottam rendesen a bloghoz, de már annyira vágytam ismét indiai ételre és blogolásra, hogy tegnap eldöntöttem, ma nagyon korán kelek és készítek egy kis indiai reggelit. Maradt ki héjában főtt burgonya, így egyből beugrott az aloo paratha, azaz a fűszeres burgonyával töltött lepényke.

Laktató reggeli, de lehet ebédre és vacsorára is fogyasztani, minden étkezésnél megállja a helyét. Salátákkal, csatnival, raitával vagy savanyúsággal is fogyasztható. Én most pikkpakk összedobtam hozzá egy sárgarépa raitát. Recept ITT elérhető, azzal a különbséggel, hogy ez most tisztán sárgarépából készült. 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200327_084415.jpg 

Tovább

Alma csatni

Van már néhány csatni recept a blogon, de ugye a csatnik sora végtelen, elfér még egy pár. A maradék almát, amit még ősszel szedtünk, most már lassan fel kell használni. Van benne néhány olyan darab, amely már nem a szépségével tündököl, na azok csatninak pont megfelelőek. Lehet persze tökéletes almából is készíteni, de semmi baja nem lesz, ha a megviselt darabokat használjuk fel.

No és ugye alma csatniból is van többféle verzió, én most egy olyat hoztam, amihez nem kell különleges fűszer, könnyen, gyorsan elkészül, nem igényel nagy szaktudományt és speciális fűszerkészletet sem.

Pakórák isteni kísérője:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200201_105047.jpg

Tovább

Fokhagymás céklasaláta

Laci barátom, aki szakács (is) és az orosz konyha tudora (is) adott nekem régebben néhány céklás recept ötletet. Aztán persze ahogy megcsináltam néhányszor, átalakult a mi ízlésünk szerint. Valahogy így, úgy hogy bocs Laci, de ez már nem a te recepted, de tudod, hogy imádlak és köszi:-)

img_20191229_095141_229.jpg

Tovább

Banánmentő csokis süti

Úgy sejtem minden családban alakul úgy néha, hogy marad otthon egy-két barnulásnak indult banán. Nálunk a gyerekek nagyjából az első folt megjelenése után nem eszik meg ezeket a banánokat, én meg alapból nem nagyon eszek belőle, úgy hogy ezekből lesz a turmix, smoothie vagy ez a nagyon finom csokis-banános süti. Gyors kevert sütiről van szó, nem nagyon kell vele szöszmötölni.

20191117_193116.jpg

Tovább

Gajar halava - indiai répapuding

Indiában most van a Diwali, azaz a fény ünnepe. Olyan nagy ünnep ez náluk, mint nálunk a Karácsony. Együtt a család, az asszonyok sütnek, főznek és édességeket is készítenek. Így hát ma én is készültem egy indiai édességgel, a gajar halavával. Tegye fel a kezét, aki el tudta képzelni a répát pudingként azelőtt, mielőtt halott erről az indiai édességről. Pedig nagyon finom, mi több, nálunk ebéd után seperc alatt elfogyott:-)

20191027_181136.jpg

Tovább

Burgonyás káposzta szabdzsi

Itt a szeptember, beindult az élet a családdal. Iskola, edzések, külön foglalkozások, felkészítők, stb. Végre kialakult a házirend, már csak meg kell szokni. Még nem mindig tudom, hogy merre van az előre. A héten már főztem indiait, de posztolni még nem sikerült. Tegnap megtörtént az insta poszt, most megírom a receptet:-)

Mivel nagyon kevés időm van, de elég erős indiai vacsora hiányom volt már, egy gyors főzeléket készítettem. Mert ugye a szabdzsi az maga az indiai főzelék. 

A káposzta szabdzsinak is több verziója van, ez most egy paradicsomos verzió, vegetáriánus, vegán, laktózmentes, gluténmentes. És én nem csípősen készítettem, nekem pont a káposzta és a zöldborsó édessége tetszett benne. De természetesen lehet bele chilit tenni:-)

További szabdzsi receptek ITT elérhetőek!

img_20190920_174013_341.jpg

Tovább

Spenótleves pirított csicseriborsóval - Palak chorba

Nem sok leves van még a blogon, ideje pótolnom ezt a hiányosságot. Spenót meg jó sok van a kertben, adta magát, hogy leves készüljön belőle. Jó fűszeresen, egy kis pirított csicseriborsóval. Vegánok tejszín és tisztított vaj helyet kókusztejjel és olajjal tudják elkészíteni.

 img_20190814_164632.jpg

 

Tovább