Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Savanyított hagyma indiai módra - hagyma pickle

2024. június 20. - Ági Helló Curry

Nem írtam még a blogon az indiai savanyúságokról, pedig vannak. Megkezdem most ezt a kört is. Igaz, még annyira nem csapunk bele, elsőre egy egyszerű, könnyed fűszerezésű ecetes hagyma receptet hoztam. Klasszikus alap, kicsit más fűszerek. Majd természetesen lesz még a tegyél bele egy merőkanálnyi fűszert verzió is:-D.

Videó a receptről itt tekinthető meg: https://www.instagram.com/reel/C8bRE2Io5qK/?igsh=MTdld2RscXF1dzI2

Élményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry


20240619_082016.jpg

Tovább

Csirke vindaloo

Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje.

Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai fűszerekkel lett felturbózva. Eredetileg sertéshúsból készült, de a későbbiekben csirkével is készítették. Ma már az éttermek étlapján mindkét verzió elérhető.

Nézzük is, hogy készül a marinád és végül a teljes étel.

Élményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240510_095726.jpg

Tovább

Palak Pulao - Spenótos rizs

De jó is a tavasz, amikor megjelennek a zöldek a kertben. Egy nagy adag sóskát már leszedtem és meg is csináltam, most jött a mángold. És igen, itt most ez a recept nem spenóttal, hanem mángolddal készült. A mángold zöldje spenótként használható, a szára íze hasonlít a spárgához. Amelyik étel spenótból készül, az gyakorlatilag mángold zölddel is készülhet. 

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240422_164836.jpg

Tovább

Kadai zöldség curry

Kezdjük azzal, hogy mitől kadai egy kadai? A kadai az valójában egy magas falú, wok jellegű edény. Úgy hogy amikor kadai megjelölésű indiai ételt esztek, akkor az kadaiban készül. És általában a technika is az, hogy nem szétfőzünk mindent, hanem csak átpirítjuk, átpároljuk a főbb alapanyagokat. Egyébként ez egy szabdzsi (főzelékféle).

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> 

Helló Curry
20240207_112757.jpg

Tovább

Mangós csirke

Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt étterem, amelyik próbálkozott az édesebb verzióval, de nem nyerte meg a lakosság tetszését vele. Máshogy alakult ez Európában, ahol viszont kifejezetten izgalmasnak, egzotikusnak ítélték meg ezt a párosítást. És nem zavarta az embereket az édes íz.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_084006.jpg

Tovább

Kókuszos rizs - Nariyal Chawal

Ez egy szuper Dél-Indiából származó rizsétel. Különleges ízvilágú, önmagában és köretként is fogyasztható.

Most, amikor írom a receptet vettem észre, hogy elég béna fotókat készítettem róla. Nem adja vissza, hogy milyen szexi a rizs kesudióval és a többi fűszerrel. Na akkor majd újrafotózás lesz, de addig is legalább a recept legyen meg:-)

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_091436.jpg

Tovább

Shrikhand - a pisztáciás joghurtkrém

Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240114_155129.jpg

Tovább

Egyéjszakás fokhagymás naan

Sokat gondolkodtam azon, hogy erről a naan témáról illik-e még több bőrt lehúzni. Ugyanis nem terveztem, hogy erről külön blogbejegyzésem lesz (van már néhány), de ez most annyira jól sikerült, hogy meg kell osztanom veletek. Ki ne maradjatok a jóból:-)

Az újdonságot az adja, hogy most kicsit máshogy dagasztottam és egy egész éjszakán át kelesztettem. No meg  megbolondítottam kevés teljes kiőrlésű liszttel. Az eredmény pedig egy végtelenül puha, belül levegős, szépen szakítható, isteni naan kenyér lett. Már majdnem olyan, mintha tandoori kemencében sütöttem volna. Apropó, házilag csinált már valaki tandoori kemencét? Adhatnátok hozzá tippet.

Workshopjaim infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240107_112257.jpg

Tovább

Extra ropogós rizs pakóra

Ki járt már úgy, hogy maradt egy adag főtt rizs? (Ki nem?)  És ki az, aki valamilyen módon próbál belőle új ételt varázsolni? Sokan vagyunk ezzel így szerintem. Mutatok most egy indiai receptet hozzá, aminek ismertetőjele az "Azta, ez nagyon ropogós!" felkiáltás volt itthon.

 Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Insta oldalamon videót is találtok a készítéséről:-)

20231229_175428.jpg

Tovább

Paradicsomos pulao

Voltam a héten indiai étteremben és az étlapon láttam pulaot. Nem azt kértem, más volt épp a favorit, de nagyon megkívántam. Úgy hogy ma főztem egy paradicsomos pulaot. Ipari mennyiségű korianderrel. Imádom. Én ugyan most frissen főztem hozzá rizst, de ha maradt előző napról az ebédről, az még jobb is hozzá.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20231007_185556.jpg

Tovább

Vörös lencse fasírt - Masor dal vada

Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket. 

Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell előfőzni, csak áztatni szükséges. És amíg áztatjuk, előkészítjük a többi alapanyagot no meg a mártogatós hozzá. Most egy joghurtos menta dip készült hozzá. Ez főleg akkor az igazi, ha jó csípős a vada. Harapsz egyet a fűszeres, csípős vadába, majd jöhet a hűsítő mentás joghurt. Nagyon király így!

Ha szeretitek a vörös lencsét, ki ne hagyjátok az eredeti indiai vörös lencse leves receptemet: ITT!

 20230522_165644.jpg

 

Tovább

Mungóbab curry

Egyik szeretett alapanyagom lett a mungóbab az elmúlt időszakban. Igazság szerint nem is az indiai konyha vonalon ismertem meg. Hanem a pad thai miatt, mert hogy azt nagyon szeretem és ahhoz kell friss mungóbab csíra. Amit most már sokszor én magam állítok elő. Így szinte mindig van itthon egy zacskó mungóbab. Nem is olyan vészes az ára, laktató és sokáig eláll.

Mungóbabból egyébként készítettem már fasírtot, azaz vadát. Most pedig jöjjön egy jó kis dahl egytálétel, de nevezhetjük mungóbab masalának vagy currynek is.

20230330_182401.jpg

Tovább

Pav, az indiai zsemle

Mi is jut eszünkbe az indiai kenyérfélékről elsőre? A lepénykenyerek. Meg a naan. No hát a pav nem az:-) A pav bizony már az élesztős, kelesztett, kicsit kalácsos jellegű zsemleféle. Oh hát és mi imádjuk a kelt tésztákat. Leghíresebb ételkombináció vele a Pav Bhaji, ahol egy zöldségszószba mártogatjuk a vajon pirított pavot. Abbahagyhatatlan! Előre szólok. Isteni a pav máshoz is, hozok majd még receptet:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20230319_214204.jpg

Tovább

Masala puri

A puri az a lepénykenyérke, amelyet olajban sütünk ki. Mi sem természetesebb annál, hogy van belőle jó fűszeres is, nem csak natúr.:-)

Ha jól csináljuk, akkor szépen felfújódik és szexi labdaforma lesz belőle. Ha nem fújódik fel, akkor apró hólyagok lesznek rajta és laposabb lesz. Ízben nincs különbség. Az viszont jól látható a képen, hogy az enyém most nem úgy fújódott fel, ahogy az a nagy könyvben meg vagyon írva. Régen csináltam már purit és nem volt meg a kezemben a rutin. Amire már sütés közben jöttem rá, hogy lágyabra gyúrtam, mint kellett volna és az olaj is valószínűleg forróbb volt a kelleténél. Nemsokára sütök még egy adagot, kikűszöbölöm a hibát és hozok hozzá új fotót is. De addig is fontos, hogy csak azért, mert valami nem sikerül tökéletesre, azért nem szabad elkeseredni.

Natúr verzió ITT!

(és most nézem, hogy ott sem a szépen felfúvódott purik fotója van, úgy hogy megint van feladatom a következő időszakra, ezeket rendbe kell tenni:-).

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20230317_063824.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása