Igazából itt most egy nem teljesen authentikus pakóráról van szó. Ugyanis a főtt lencseféléket ezekben a receptekben lepépesítik és az lesz a massza. Én viszont akartam a pakórában élvezni az egész darabkákat is, így picit más a receptúra a megszokotthoz képest.
Ja és tipikus maradékmentésről van szó. Maradt egy adag megfőzött lencse és nem akartam kidobni. Megfogadtam, hogy januárban szinte semmilyen élelmiszert nem fogunk venni, kiürítjük a fagyasztót meg a kamrát. Szóval próbálom magamat ehhez tartani és mindent méginkább megbecsülni és felhasználni:-)
A fotó pedig annak a kihívásnak az eredménye, hogy hogy fotózzam le ezt az ételt úgy, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy adag kutyagumi. Tádámm, ahhoz képest tök jó lett:-D
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
Hozzávalók:
100 g barna lencse, megfőzve vesz fel annyi vizet, hogy 200 g felett lesz
5 evőkanál csicseriborsó liszt (lehet rizsliszttel is keverni, attól ropogósabb lesz)
1 fej vöröshagyma
1 zöld chili
1 evőkanálnyi friss zöld koriander
2 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál kurkuma
fél teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál őrölt koriander
só
A szokásos módon először is mindent kikészítek. A megfőtt lencsét leszűröm, de a levét felfogom, az még kelleni fog A gyömbért és fokhagymát megpucolom és lereszelem, a vöröshagymát is megpucolom és felaprítom. Koriander zöldet és a zöld chilit megmosom, felitatom róla a nedvességet és felaprítom. Minden egyebet kikészítek a kezem ügyébe.
Mehet egy tálba a lencse, hozzáadom a reszelt fokhagymát és gyömbért, a feldarabolt chilit és koriandert, a porfűszereket, sót és a hagymát. Átkavarom és a lencse levéből teszek hozzá néhány evőkanálnyit. Most ezt fogom és botmixerrel kicsit megdolgozom. Azaz egy részét, nagyjából a felét így lepépesítem, egy része marad darabos. Hozzáadom a csicserilisztet és annyi folyadékot, hogy egy pépes, nem túl folyós de nem kemény masszát kapjak.
Felforrósítom az olajat, addig a massza pár percet pihen. Az olajat közepes lángon tartom, ne legyen túl forró, mert szétégeti, de langyos se, mert akkor nem sül meg benne, csak felveszi a olajat. Evőkanállal olyan negyed vagy fél evőkanálnyi adagot eresztek bele az olajba, gyorsan egymás után 6-8 darabot. Mire beleengedem, szinte már fordítható is. Pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Friss korianderrel, csatnival, raitával, koriander-menta dippel tálalható. Mondjuk én csak simán rájárok kint van a pulton:-D