Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Lencseropogós

2023. január 03. - Ági Helló Curry

Igazából itt most egy nem teljesen authentikus pakóráról van szó. Ugyanis a főtt lencseféléket ezekben a receptekben lepépesítik és az lesz a massza. Én viszont akartam a pakórában élvezni az egész darabkákat is, így picit más a receptúra a megszokotthoz képest. 

Ja és tipikus maradékmentésről van szó. Maradt egy adag megfőzött lencse és nem akartam kidobni.  Megfogadtam, hogy januárban szinte semmilyen élelmiszert nem fogunk venni, kiürítjük a fagyasztót meg a kamrát. Szóval próbálom magamat ehhez tartani és mindent méginkább megbecsülni és felhasználni:-)

A fotó pedig annak a kihívásnak az eredménye, hogy hogy fotózzam le ezt az ételt úgy, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy adag kutyagumi. Tádámm, ahhoz képest tök jó lett:-D

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20230103_081413.jpg

Hozzávalók:

100 g barna lencse, megfőzve vesz fel annyi vizet, hogy 200 g felett lesz

5 evőkanál csicseriborsó liszt (lehet rizsliszttel is keverni, attól ropogósabb lesz)

1 fej vöröshagyma

1 zöld chili

1 evőkanálnyi friss zöld koriander

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 csapott teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál őrölt koriander

A szokásos módon először is mindent kikészítek. A megfőtt lencsét leszűröm, de a levét felfogom, az még kelleni fog A gyömbért és fokhagymát megpucolom és lereszelem, a vöröshagymát is megpucolom és felaprítom. Koriander zöldet és a zöld chilit megmosom, felitatom róla a nedvességet és felaprítom. Minden egyebet kikészítek a kezem ügyébe.

Mehet egy tálba a lencse, hozzáadom a reszelt fokhagymát és gyömbért, a feldarabolt chilit és koriandert, a porfűszereket, sót és a hagymát. Átkavarom és a lencse levéből teszek hozzá néhány evőkanálnyit. Most ezt fogom és botmixerrel kicsit megdolgozom. Azaz egy részét, nagyjából a felét így lepépesítem, egy része marad darabos. Hozzáadom a csicserilisztet és annyi folyadékot, hogy egy pépes, nem túl folyós de nem kemény masszát kapjak. 

Felforrósítom az olajat, addig a massza pár percet pihen. Az olajat közepes lángon tartom, ne legyen túl forró, mert szétégeti, de langyos se, mert akkor nem sül meg benne, csak felveszi a olajat. Evőkanállal olyan negyed vagy fél evőkanálnyi adagot eresztek bele az olajba, gyorsan egymás után 6-8 darabot. Mire beleengedem, szinte már fordítható is. Pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

Friss korianderrel, csatnival, raitával, koriander-menta dippel tálalható. Mondjuk én csak simán rájárok kint van a pulton:-D

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7718017040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása