Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Extra ropogós rizs pakóra

2023. december 30. - Ági Helló Curry

Ki járt már úgy, hogy maradt egy adag főtt rizs? (Ki nem?)  És ki az, aki valamilyen módon próbál belőle új ételt varázsolni? Sokan vagyunk ezzel így szerintem. Mutatok most egy indiai receptet hozzá, aminek ismertetőjele az "Azta, ez nagyon ropogós!" felkiáltás volt itthon.

 Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Insta oldalamon videót is találtok a készítéséről:-)

20231229_175428.jpg

Hozzávalók:

1 bögre maradék főtt rizs

1 fej hagyma (lehet lila is és vörös is)

1 púpozott teáskanálnyi reszelt gyömbér

1 kis gerezd fokhagyma

5 evőkanál csicseriborsó liszt

fél teáskanál vörös chili por

fél teáskanál őrölt koriander

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál ajwain mag (elhagyható, ha nincs)

1 nagy csipet asafoetida (ez is elhagyható, ha nincs)

pár szál friss zöld koriander aprítva

só és víz

 

Először egy tálba kimérem a bögre főtt rizst. Ha nagyon száraz, egy kevés vizet teszek rá, átkeverem és hagyom pihenni, hogy felszivja. Megpucolom a hagymát és felaprítom, lereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. Kikészítek minden egyebet a kezem ügyébe.

Beszéljünk pár szót az asafoetidáról. Az aszatgyanta egy növény gyökeréből, gumójából nyert fűszer. Nagyon aromás, fokhagymás, hagymás ízt ad. Éppen ezért ebből a fűszerből csak keveset szoktak az ételeknél használni. Ha valaki érzékeny a hagymára vagy fokhagymára, akkor helyettük használhat asafoetidát. Sok jó élettani hatása van, segíti az emésztést, antibakteriális hatása van, légcsőhurot kezelését segíti. Tipp: ha sikerült beszerezni, kenyérsütéshez is próbáljátok ki!

Visszatérek a pakorámhoz:-) Tálban van a rizs, egy villával vagy krumplinyomóval átnyomkodom, hogy megtörjenek benne a rizsszemek. Nem kell teljesen pépesre, maradjanak benne darabok is. Ha szárazabb a rizs már, amúgy sem fogjuk tudni nyomkodással teljesen megtörni. De nem is kell. Hozzáadom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, zöld koriandert és a fűszereket. Sózom és alaposan átkeverem. Pár percig hagyom, hogy a hagyma hadd eresszen egy kis levet a só hatására. Addig kikészítem az olajat, amiben sütni fogom.

Miután pihent pár percet, mehet rá a csicseriborsóliszt. Átkeverem és teszek hozzá 1-2 evőkanál vizet. Kavarás közben látom, hogy kell-e még bele csicseriliszt vagy víz. Olyan legyen, hogy legyen azért benne kötőanyag, de ne a liszt uralja el. Ez nem palacsintatészta, ez nem is tészta. Mintha fasírtot készítenénk, olyan állagúnak kell lennie. Közepes lángon felhevítem egy serpenyőben az ujjnyi olajat. Egy evőkanállal egy kis adagot kimerek a rizskeverékből, a kanálban picit megnyomkodom, hogy összeálljon és belecsúsztatom az olajba. Ez lesz a próba. Ha nem hullik szét és egyben marad, akkor jó:-) Aranybarnára sütöm. És így teszek a többivel is, a következő körben már kényelmesen 5-6 db is süthető. Olyan 15 db lesz belőle.

Valamilyen dippel vagy csatnival tálalom. Nálam most sima natúr joghurt volt mellé. Isteni hozzá egyébként egy masala chai is:-)

 

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr3718291089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása