Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai kenyér lexikon

2021. szeptember 09. - Ági Helló Curry

Amikor az ember lánya (vagy fia) elkezd indiai ételeket főzni és nekiáll receptet keresni, teljesen el tud veszni a rengeteg indiai elnevezésben. Ebben fogok most segíteni nektek. Nem mondom, hogy a lista nem fog bővülni, ezeket első gondolatra összeírtam, de én is néha fedezek fel újakat, vagy csak eszembe jut, hogy kimaradt valami.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
20210909_135514.jpg

Kis sarkítással mondhatjuk, hogy nincs indiai étkezés lepénykenyér nélkül. Minden curry és szabdzsi mellé az egyik legeslegjobb választás. Titkuk pedig az, hogy kevés alapanyaggal, olcsón, gyorsan varázsolhatunk az asztalra kenyérfélét. 

Történelmük nagyon egyszerű, az indiai háziasszonyoknak régen nem volt klasszikus konyhájuk, sokszor szabad tűzön készítették az ételeket, nem volt lehetőség hosszas dagasztásra, sütőben való sütésre. Van egyébként a tandoori kemence, amiben isteni naan sül, de az esetek többségében serpenyőben sütötték az ételekhez a friss kenyereket. Minden formában. Rengeteg féle liszttel, fűszerekkel, zöldségekkel tarkítva, töltve. Egyébként már nem csak lepénykenyerük van, a nyugati kultúrák hatottak az indiai gasztronómiára is.

Ahol már van elérhető receptem, azt be is linkeltem, rákattintással meg is tudjátok nézni.:-)

Roti jelenti hindiül azt, hogy kenyér. Tehát ez egyébként egy gyűjtőnév. Innen indulunk.

  • Legegyszerűbb (liszt, só, víz) serpenyős kenyerük a csapáti.
  • Ha ezt a tésztát töltjük valamivel, akkor már paratha
  • Élesztős lepénykenyerük a naan.
  • Kemencében sütve a naan a tandoori naan.
  • Ha a naant serpenyőben sütjük és nem kemencében, akkor az már tawa naan. Itt a tawa jelenti a serpenyőt.
  • Amikor a kenyeret zsiradékban sütjük ki és nem száraz serpenyőben, akkor az a puri.
  • Tudom még fokozni:-) Ha a tészta erjesztett, tehát vagy természetesen joghurt segítségével vagy élesztő segítségével kelesztem és úgy sütöm ki olajban, akkor bhaturát sütök.
  • Kulchát készítek, ha a tésztában az erjedést joghurttal, sütőporral és szódabikarbónával segítem elő.
  • Zsemléjük a pav, élesztővel kelesztett tészta, a megkelt gombócokká formált tésztát egymás mellé helyezik egy magas falú tálban és sütőben, vagy annak hiányában edényben, gőzben megsütik.
  • A thepla szintén serpenyőben sült lepénykenyér, általában a búzaliszten kívül más liszt is (pl csicseriborsó vagy köles is van benne. Jó fűszeres, sokszor tökkel is dúsítják.
  • Papadamot készítek, ha fekete lencse lisztből, egész római kömennyel fűszerezve készítem a kenyérkét. Vékony és roppanós lesz.
  • Sós palacsintát, azaz pudlát sütök, amikor a tészta alapja a csicseriborsó vagy sárgaborsó és nem erjesztem, csak hagyom, hogy a liszt felvegye a nedvességet és palacsinta jellegűen megsütöm.
  • Palacsinta jellegű még a masala dosa, ami egy nagyon speciálisan elkészített csemege. Az urad dhalt (héjatlan mungóbab) és a rizst előre erjesztik, ez lesz a tészta alapja. Hajszálvékonyra sütik, finom ropogós és omlós.
  • Amikor nem búzalisztet használok, hanem pl. rizslisztet, akkor rizs rotit sütök, ha kukoricalisztet használok, akkor pedig makki rotit. Van még  gluténmentes verzió, a bajra roti, az köleslisztből készül.
  • És így tovább, ha spenótos kenyeret készítek, akkor palak, ha erősen fűszereset akkor masala, ha görgöszénalevél dominál benne, akkor methi, krumplival készítve aloo, tökkel pedig lauki roti, paratha, vagy éppen puri.
  • Édes verziók is vannak, pl. kela a banán, illetve itt van még a peschwari naan, ami viszont a recept eredetére utal.
  • Nem eredendően indiai, de a naan készíthető gluténmentesen is.

A lista bővíthető, jöhetnek az ötletek:-)

süti beállítások módosítása