Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Bhatura, a lángos

2021. április 06. - Ági Helló Curry

Egyik kedves barátom kérdezte nem oly rég, hogy van-e indiai lángos. Jelentem van:-) a bhatura az. Alapanyagában van egy kis különbség a magyar lángoshoz képest illetve még abban, hogy a bhaturát vékonyra kell nyújtani, hogy sütés közben felfújódjon. Sütés után kívül ropogós, jól téphető, belül puha. Ahány ház, annyi szokás, van, ahol élesztővel készítik. Nagyon jól illik a cholehoz (csicseriborsó szabdzsihoz), ez a klasszikus párosítás. De kiváló egyéb szabdzsikhoz, currykhez is.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210406_151733_re.jpg

 

Hozzávalók 6 db lángoshoz:

30 dkg fehér búzaliszt

2 evőkanál búzadara (lehetőleg a finomabb, kisebb szemű)

1 teáskanál cukor

0,5-1 teáskanál só

1 mokkáskanál sütőpor

2 evőkanál joghurt

2 evőkanál olaj

kb. 1 dl víz

 Bevallom, én ezeket a tésztákat mostanában géppel keverem ki, nem kézzel. Természetesen mindkét verzió megfelelő, a methódus ugyanaz.

Egy tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a búzadarát, sót, cukrot és a sütőport. Mehet rá az olaj és joghurt. Most jön egy gyúrás, vagy inkább itt még csak keverés, mert ez még száraz lesz, inkább csak morzsoljuk ilyenkor. Hozzáadagoljuk a vizet fokozatosan és úgy gyúrjuk. Pár perc után egy puha, rugalmas, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Nem baj, ha picit lazább az állaga, a búzadara fel fogja venni a nedvességet. Gömböt formálunk belőle, tetejét megkenjük kis olajjal, hogy ne száradjon ki és egy tálban letakarva pihentetjük legalább 1, de ha lehet inkább 2 órát.

Amikor letelt a pihentető idő, deszkánkat és a sodrófát kikészítjük, egy edényben amiben a rántott dolgokat szoktuk sütni olajat hevítünk. 2 ujjnyi olaj kell hozzá. Kikészítünk egy tálat papírtörlőkkel, amin majd lecsepegtetjük a lángosokat, illetve egy szűrőkanál féle is kell, amivel forgatjuk az olajban és majd ki is tudjuk emelni.

Amíg az olaj melegszik, fogjuk a tésztát, kicsit átgyúrjuk és figyelem, nem felvágjuk, hanem kitépünk belőle 6 kis labdányi tésztát. Kb. amennyi a tenyerünkben elfér. Nem baj, ha nem lesznek tökéletesen ugyanakkorák. És golyókat formálunk belőlük úgy, hogy ne legyen rajta repedés. Ha jó a tésztánk rugalmas és nem szakad, nem ragad, nem száraz. Fogunk egy labdácskát és liszt nélkül kinyújtjuk a deszkán. Ha szükséges, egy kevés olajjal lehet segíteni rajta, hogy ne tapadjon. De ha elég rugalmas a tészta és óvatosan és türelmesen dolgozunk, a tésztát nyújtás közben többször átfordítjuk, akkor nem fog letapadni. Ha kinyújtjuk úgy kör alakúra, hogy tényleg csak olyan 2 mm vastag, akkor hatalmasra fel fog fújódni az olajban. Ha annál kicsit vastagabbra nyújtjuk, akkor is tele lesz hólyaggal, csak nem feltétlenül fújódik fel olyan nagyra. A fotón egyébként mindkettőből van.

Forró már az olaj, óvatosan beleengedjük. Azonnal elkezd hólyagosodni. Közepét a szűrőkanállal meg lehet nyomkodni. Ahogy kicsit alámegy a forró olaj alá, ott is elkezd felhólyagosodni. Fél perc alatt aranybarna lesz az alsó része, megfordítjuk a szűrőkanál segítségével és a másik felét is megsütjük. Nekem ehhez a szűrőkanál jött be, ha konyhai fogóval megfogom, akkor betörik a jó ropogós tészta. Így viszont sértetlenül megússza a kalandunkat a tészta:-).

Próbáltam a sütésről videót készíteni, de sajnos nem volt annyi kezem, amennyire szükség lett volna (igen, igen, meg kéne már venni azt az állványt a telefonhoz:-).

Most amúgy marha curryhez készítettem, isteni volt! Ódákat lehetne zengeni róla:-D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr916492242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása