Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Dhokla

2021. szeptember 03. - Ági Helló Curry

Ha megszakadok, akkor sem tudok ennek az ételnek találó magyar nevet találni. SpongyaBob jut róla egyébként mindig eszembe:-D Szivacsos állagú, sárga és kockára vagy téglalapra vágjuk.

Valójában egy párolt sós süteményről beszélünk, amit reggelire vagy sós csemegeként fogyasztanak leginkább. Igen, párolt. Gőzben készítjük ugyanis.

Egyébként indiaizók tudják, hogy van itt egy kis félreértés dhokla és khaman ügyben, nem ugyanaz az alapanyag. Ez a recept inkább khaman dhokla, csak hogy mindenkit megzavarjak:-)

De a lényeg! Tényleg fenomenális ízvilág, a friss curry levél nagyon odateszi magát, nehéz abbahagyni.

Ha már beszereztük a friss curry levelet, a tartósításhoz itt egy tipp:-)

 img_20210903_164124_1.jpg 

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsóliszt

3 evőkanál búzadara (elhagyható, de akkor kicsivel több csicseriliszt szükséges)

kis darabka gyömbér, pucolva  és lereszelve, egy jó teáskanálnyi

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál asafoetida, ha van

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanálnyi citromlé

1 dl víz

1 dl natúr joghurt

1 evőkanál olaj

Az öntethez:

6-8 friss curry levél

2-3 zöld chili vagy egészben és bemetszve, vagy aprítva

1 púpozott teáskanál fekete mustármag

1 csipet asafoetida (elhagyható)

2 evőkanál olaj

0,5 dl víz

Tálalásnál:

1 evőkanálnyi friss aprított koriander

1 evőkanál kókuszreszelék

 Akkor elsőnek nézzük meg, hogy hogy pároljuk, ha nincs otthon idli készítő szettünk. Nagyon egyszerűen. Tortaformába (16-18 cm átmérőjűbe) megy majd a tészta. Fogunk egy nagy lábost, aljára teszünk egy kisebb fazekat, felengedjük vízzel úgy, hogy ne lepje el a fazekat, mert annak a tetejére megy a tortaforma és annak már nem kell vízben állnia. Tetejére fedő. Így fog a dhoklánk gőzben párolódni. Ezt így készítsük elő. A tortaformát picit ki is lehet olajozni. Fel is tehetjük a tűzre, hogy mire kész a dhokla tésztája, már tudjuk is egyből a forró gőzbe tenni.

Mutatom a képen, nagy lábos, benne kis lábos, víz és majd erre megy a tortaforma meg a fedő:

20210903_090339.jpg

Aztán a tészta jön. Egy tálba beleszórjuk a száraz hozzávalókat, lehetőleg átszitálva, hogy semmi se legyen csomós. A gyömbér is mehet bele. Én egy kimérőpohárba össze szoktam keverni a vizet, joghurtot, olajat és citromlevelet. Folyamatosan hozzákeverem a száraz elegyhez. Kézi habverővel dolgozom, nem kalimpálok vele, egy irányba  keverem folyamatosan addig, amíg szép csomómentes egynemű nem lesz. Nem kell habosra felverni, nem is nagyon lehet:-) Palacsinta tésztánál sűrűbb, de lágy, terülő a tészta.

Ideális esetben most már az edényünkben forró gőz van. Gyorsan kell dolgoznunk. Lekapjuk a fedőt és az átforrósodott tortaformába öntjük a nyers tésztát, gyorsan kikaparjuk az edényt, amiben kevertük. El fog terülni a tészta. Gyorsan fedő vissza és már párolódik is. Én alacsonyra szoktam venni ilyenkor a lángot, a gőz már megvan, csak meg is kell tartani. Kb. 15-20 perc alatt párolódik meg. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor már a közepéből a tű szárazon jön ki, akkor lekapcsoljuk a tüzet és még 5 percig bent hagyjuk a gőzben.

Most elkészítjük a tetejére valót. Egy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál olajat, beleszórjuk a fekete mustármagot. Amikor pattogni kezd, hozzáadjuk a chiliket vagy egészben bemetszve, vagy aprítva és ilyenkor adjuk hozzá a friss curry levelet is. Chiliről még annyit, hogy én mostanában már nem használok ennyire sok chilit a gyerekek miatt sem, speciel most magyar hegyes erős paprikát használtam, annak is megvan azért az aromája, de enyhébben csíp. 1 evőkanálnyit használtam. 1-2 perc kell csak a zöldeknek, szép színük lesz, nem barnára pirítjuk, csak felerősítjük az aromájukat. Szórunk rá egy csipet hinget és a fél deci vízzel felöntjök. Egyet rottyan és kész.

Közben lejárt az öt perc, finoman kiborítjuk tányérra a dhoklát, felszeleteljük, rálocsoljuk a mustármagos-curry leveles elegyet, megszórjuk friss korianderrel és  kókuszreszelékkel. Már fogyasztható is. 

No hát részletesen leírva soknak tűnik, nem annyira az, inkább csak elsőre bonyolult. Ha már egyszer készítettük, tudjuk már hogy hogy kell és sokkal egyszerűbb.

Hajrá!:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5616679096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása