Ha valahol említem a sárgatúrót, kettő reakcióval szoktam találkozni: a) az meg mi? b) jajj, mi azt úgy imádjuk, nem is lehet elképzelni nélküle a Húsvétot. Mi a b) csapatot erősítjük:-)
A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. forrás: Wikipédia
Akik nem ismerik, csodálkozva nézik, hogy mégis hogy passzol ez a húsvéti menühöz. A sárgatúró egy enyhén édes, lágy, már már zselés állagúnak mondható kiegészítő a fűszeres sós sonka és a csípősebb torma mellé. Ahol készítenek, ott általában kevesebb főtt tojás van, de azért van az is. Nálunk még kalács is és rengeteg tavaszi friss zöldség vagy saláta is társul mellé. Van mazsolás verzió is, azt ezután fogom elkészíteni.
A fennmaradó író behűtve nagyon finom, vaníliás vagy madártejre hajaz. Pár napig az is fogyasztható. Ha marad...
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun
Hozzávalók egy jó 80 dkg-os gömbhöz (ez egy kezdő adag):
10 db tojás
1 liter tej
1 kis csipet só
1 egész fahéjrúd
5 szegfűszeg
3-5 evőkanál cukor
Ízlés szerint lehet beletenni vaníliás cukrot vagy egy kis vaníliát, reszelt citromhéjat és mazsolát is.
Kikészítek egy tálat, amibe a túró leve csöpöghet, egy szűrőt és egy pelenka szerű anyagot, amiben fel tudom majd akasztani, vagy fel tudom majd kötni.
Felütöm a 10 tojást egy tálba és nem habarom össze, csak megszúrom a sárgáját, hogy ne maradjon egyben. Kevergetés közben majd úgy is elegyedik.
Kimérem a tejet egy lábosba, jó, ha vastag aljú, hogy ne égjen könnyen le. A tejbe teszem a tojáson kívül az összes hozzávalót. Felmelegítem. Legyen jó meleg, de nem kell lobogva forrnia. Lassan hozzáeresztem a tojásokat és közben egy fakanállal lassan kevergetem. Így elegyedik is, nem is kap oda hirtelen és maradnak egyben fehér darabok is. Így néz ki, amikor összekeverem:
Aztán lassú tűzön szinte folyamatosan kevergetve melegítem. Nem kell lapátolni, csak finoman kevergetni. A tojások kezdenek összeállni túrószerű masszává, a tej pedig áttetsző lesz.
Amikor összeállt, akkor elzárom a tüzet. Így néz ki, mielőtt kiöntöm a szűrőbe.
Jöhet a szűrés. Tál, benne a szűrő, azon a pelenkaanyag. Ahogy öntöm ki a túrómat, menet közben kikapom belőle az egész fűszereket.
Hagyom néhány percet, hogy lecsöpögjön és a pelenkaanyag sarkait felemelve a túró felett azt megkötözve fellógatom, alatta hagyva a tálat, amibe a maradék író csöpöghet. Egy éjszakát pihentetem. Reggel ilyen lesz.
Kicsomagolom és már tálalható.. Én olyan fél centisre szoktam körülbelül felszeletelni. Mehet is a sonka mellé:-) Néhány napot hűtőben lefóliázva vagy lefedett edényben eláll. Találtam egy régi képet egyik húsvéti reggelinkről.
Ajánlom hozzá egyik kedvenc tavaszi salátámat is.
Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!