Egyik szeretett alapanyagom lett a mungóbab az elmúlt időszakban. Igazság szerint nem is az indiai konyha vonalon ismertem meg. Hanem a pad thai miatt, mert hogy azt nagyon szeretem és ahhoz kell friss mungóbab csíra. Amit most már sokszor én magam állítok elő. Így szinte mindig van itthon egy zacskó mungóbab. Nem is olyan vészes az ára, laktató és sokáig eláll.
Mungóbabból egyébként készítettem már fasírtot, azaz vadát. Most pedig jöjjön egy jó kis dahl egytálétel, de nevezhetjük mungóbab masalának vagy currynek is.
Hozzávalók:
20 dkg mungóbab (érdemes beáztatni egy éjszakára)
2 közepes hagyma
3 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chili paprika
2 gerezd fokhagyma
1 doboz konzerv paradicsom, vagy ha van friss érett paradicsom, akkor 3-4 nagyobb darab
1 teáskanál egész római kömény
5-6 curry levél
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál chili por
1 teáskanál garam masala
só
2 evőkanál ghee vagy olaj
Nagyon klasszikus az alapja:-) Mindent megpucolok, mungóbabot átmosom, lehetőleg előző este beáztattam már, hogy gyorsabban megpuhuljon. Lecsöpögtettem. Hagymát és chilit felaprítom, gyömbért és fokhagymát lereszelem, fűszereket kikészítem, no meg a paradicsom konzervet is. Ha egész paradicsommal dolgozok, akkor azt félbevágva nagylyukú reszelőn nyomkodva lereszelem, a héja a kezemben marad, az nem fog kelleni.
Én kuktában főzöm ezt, hogy gyorsabban meglegyen, de lehet magas falú serpenyőben vagy edényben is.
A zsiradékon közepes lángon megillatoztatom az egész római köményt, rádobom a curry leveleket és a felaprított hagymát. Átpárolom, most jöhet rá az aprított chili és a gyömbér fokhagyma duó. Ismét átpárolás, kicsit meg is pirulhat, lehet egy kis színe. Jönnke a porfűszerek, koriander, chili por, kurkuma (garam masala nem most). Átkeverés pirítás, majd felöntöm a paradicsommal. Alaposan összefőzöm. Akkor jó, amikor a tetején a zsíradék elkezd kicsit kicsapódni. Ekkor sózom és beleteszem a mungóbabot. Felöntöm még vízzel, hogy tudjon mit beszívni főzés közben a mungóbab. Én itt lezárom a kuktát, közepes lángon hagyom kicsit és amikor már sziszeg, leveszem. Kiengedem a gőzt belőle és megnézem, hogy elég puha-e, elég paradicsomos és szaftos-e. Ha valami hibádzik, pótlom. Ha kell még visszateszem kicsit főzni. Amikor már jó puhára főtt és jó szaftos, belekeverem a garam masalát. Rottyan 1 percet és kész, már tálalható is.
Én fokhagymás naant készítettem most hozzá, nagyon üt:-)
Jó étvágyat hozzá!