Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Paradicsomleves - Tamatar rasam

2023. február 22. - Ági Helló Curry

Ha valamit imádunk minden formában, az a paradicsom. És nagyon érett már, hogy készítsek végre indiai paradicsomlevest is. Egyébként a családom nem olyan leveses. Apukámnak mindig kellett leves, nem volt olyan ebéd, ahol nem készült és ezt én is megszoktam, én is kívánom. A gyermekeim nem igénylék ennyire. De azért ebből most ettek rendesen:-)

Egyébként ez is olyan recept, amiből ezer féle van, mindenki máshogy csinálja. Itt most egy hozzávalókban kicsit szűkebb verzió van, van ennél bonyolultabb is, bármily hihetetlen.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

tamatar.jpg

Hozzávalók:

1,5 konzerv darabolt paradicsom

3 cm-es gyömbérdarab

6-8 gerezd fokhagyma (ne sajnáljátok belőle)

8 curry levél (legjobb a friss, jó még a száraz is és túlélhető, ha ilyenetek nincs)

1 piros chili paprika (friss és száraz is lehet)

1 púpozott teáskanál egész római kömény

1 csapott teáskanál egész fekete bors

1 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál tamarind paszta (ez is elhagyható ha nincs)

2 evőkanál ghee vagy olaj

egy marék friss zöld aprított koriander

1,5 teáskanál só

1,5 teáskanál cukor

víz

Mivel is kezdünk, mindig azzal, hogy amit kell, azt megpucoljuk, a többit kikészítjük. A megpucolt fokhagyma és gyömbér mehet egy konyhai aprítóba, mellétesszük a chilit és a curry leveleket, pár gombnyomással felaprítjuk.

Az egész római köményt és borsot frissen mozsárban vagy fűszerörlővel összetörjük, egész más az aromája így frissen, mint ha már gyárilag őrölt verziót használnánk.

Jön a lábosunk, közepes lángon felhevítjük benne a zsíradékot, mehet rá a fekete mustármag, kis pirítás és már pattog is a sok kis egérszar (bocs). Ekkor mehet rá az aprított fokhagymás cucc. Pirítás, párolás. Ne égjen le, ne legyen túl forró, párolódjon meg kicsit. Elég durva illata lesz. Amikor megpárolódott, akkor még rászórom a kurkumát, átkeverem, kicsit pirul közben az is és ráöntöm a darabolt paradicsom konzervet és a tamarind pasztát. Sózás, kis cukor, keverés és kavarás. Most jön a masala főzés, hagyom kicsit összefőni, összesűrűsödni, pöfögni. Felöntöm vízzel, rászórom a tört római kömény-bors duót. Ha nagyon soknak érzitek a fűszer mennyiséget, elsőre felezzétek nyugodtan. Összeforralom és a végén a friss aprított korianderrel megszórva tálalom.

Nem is volt olyan bonyolult és kész is a brutál aromás paradicsomleves.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9818055912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása