Hol is kezdjem? Először is az elnevezéseknél:
- Golden Milk, ami egyértelműen a szupersárga színre utal. És arra, hogy aranyat ér ez az ital:-) vagy,
- Kurkuma latte, ami pedig a legfőbb fűszerére mutat rá. Viszont ha latte, akkor már kávé is van benne, ami nem az ezeréves recept. Ettől még nagyon finom és nagyon népszerű, de ez a poszt az eredeti indiai receptről szól.
- itthon Aranytej, Indiában Haldi ka doodh.
Bármily meglepő, az alap receptúrában 3 összetevő áll. Lehet variálni, lehet egyéb fűszerekkel ízesíteni, de eredendően csak tej, kurkuma és bors kell hozzá. Szuperegészséges melegítő ital. A kurkuma nagyon pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő, stb. A bors pedig segíti a kurkumában lévő curcumin felszívódását. A tejet a vegánok vagy tejérzékenyek bátran cseréljék le növényi tejre.
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók 2 bögréhez:
5 dl tej
egy csapott teáskanál kurkuma
csipet bors
A tejet egy lábosban felforraljuk, alapos forralás szükséges akkor, ha nyers tejjel dolgozunk. Beleszórjuk a kurkumát. Figyelem, nem beletesszük a kanállal, mert csomós lesz, hanem a kanálról szórjuk és úgy keverjük. Gyorsabban lehet így elegyíteni. Mehet hozzá a csipet bors. Még egy keverés, 1-2 perc főzés és kész is.
Nagyon népszerű verzió, ha teszünk bele még egy kevés őrölt fahéjat és édesítésként egy kis mézet. Használható fűszer még a gyömbér, a kardamom és a szegfűszeg is.
Pohárba töltjük és már fogyasztható is. Mivel a fűszerek nem oldódnak fel mindig 100 %-osan, akinek a torkát ingerli, érdemes inkább leszűrnie fogyasztás előtt.
Lehet is a forró bögrével bekuckózni:-)