A világ szerintem simán megosztható azzal a kérdéssel, hogy illik-e gyümölcs a sós ételbe vagy sem. Aki nem szereti, az nagyon nem szereti, aki viszont bírja a sósat és édeset együtt, az kifejezetten igényli ezt az ízkombinációt. No ilyen az ananász curry, ugyanis az alapja az édes ananász. A masala hozzá pedig sós. Így teljes.
Dél-indiai alapanyag az ananász és a dél-indiai konyhának van még néhány tipikus alapanyaga. Ilyen a friss kókusz, amit én most szárított kókuszreszelékkel és kókusztejjel pótoltam, illetve a friss curry levél, amit szárítottal helyettesítettem. Lehet itthon néhány helyen frissen kapni, de most nem volt itthon. Még házilag tartósított curry levél sem, így maradt a szárított verzió. A másik ilyen alapanyag a tamarind. Tamarind pastát lehet üvegben venni. Egy kis üveggel van nekem itthon, kell egyébként a pad thaihoz is, úgy hogy megromlani nincs ideje. Egyébként tamarind nélkül is elkészíthető az étel, ha csak ez hiányzik:-). A felezett, hántolt urad dahl pirítás és őrlés után kis sűrűséget ad az ételnek, minimális íz mellett. Ez sincs mindenkinek otthon. Egy kevéske liszttel helyettesíthető. Vagy akár keményítővel, de azt a végén kell hozzáadni majd, amikor már csak a sűrűségét szeretnénk beállítani.
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
300 g ananász felkockázva
50 g kókuszreszelék
3-4 evőkanál konzerv kókusztej (ami zsíros és szinte kenhető)
2 evőkanál urad dahl (felezett, hántolt) - ez fog egy kis sűrűséget adni
2 zöld friss chilipaprika, vagy piros szárított
1 teáskanál görögszéna mag
3-4 curry levél
1 teáskanál só
1 teáskanál tamarind pasta
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
Az öntethez (tempering):
6-8 friss curry levél
2-3 zöld chili vagy egészben és bemetszve, vagy 2-3 piros szárított chili
1 púpozott teáskanál fekete mustármag
1 csipet asafoetida (elhagyható)
2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
Mindent kikészítek a főzőlap közelébe. Először egy magasabb falú serpenyőben közepes lángon felhevítem az olajat, beleszórom az urad dahlt, kicsit átpirítom, hozzáadom a chili paprikákat, a curry levelet és a görögszéna magot. Fél perc pirítás és már le is veszem a tűzről, mert a görögszéna mag könnyen megkeseredik. Egy konyhai aprítóba teszem, hozzáadva a kókuszreszeléket és a kókusztejet. Vízzel higítom és alaposan összedarálom. Akinek van kávédarálója, az inkább azt használja, a konyhai aprítók nem tudják annyira finomra darálni. Ezzel én is mindig küzdök. Tehát csinálok egy pépet. Legyen folyékony, de ne túl híg.
A serpenyőt ismét felhevítem, beleszórom az ananászkockákat és a cukrot és megkaramellizálom kicsit. Amikor már kezd barnulgatni, megszórom a kurkumával, felöntöm vízzel, hozzáadom a tamarind pastát, a sót, átkeverem, letakarom és főzöm jó 10 percet. Leveszem a fedőt és addig főzöm még így, amíg a folyadék el nem fő róla, csak egy kis sűrű szaft nem marad. Most hozzáadom a leturmixolt kókuszos pasztát. Átkeverem és sűrűre főzöm.
Egy kis serpenyőben elkészítem az öntetet rá. Felhevítem a 2 evőkanál olajat, beleszórom a fekete mustármagot, a chiliket, a curry leveleket. Egy kis asafoetidát is rakok rá, ha van. amikor elkezd a mustármag kipattogni, már kész is van.
Kiszedek egy tálba egy adag curryt és meglocsolom egy kis öntettel.
Basmati rizs vagy lepénykenyér is szuper hozzá. Jó étvágyat:-)