Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Ananász curry

2022. december 26. - Ági Helló Curry

A világ szerintem simán megosztható azzal a kérdéssel, hogy illik-e gyümölcs a sós ételbe vagy sem. Aki nem szereti, az nagyon nem szereti, aki viszont bírja a sósat és édeset együtt, az kifejezetten igényli ezt az ízkombinációt. No ilyen az ananász curry, ugyanis az alapja az édes ananász. A masala hozzá pedig sós. Így teljes. 

Dél-indiai alapanyag az ananász és a dél-indiai konyhának van még néhány tipikus alapanyaga. Ilyen a friss kókusz, amit én most szárított kókuszreszelékkel és kókusztejjel pótoltam, illetve a friss curry levél, amit szárítottal helyettesítettem. Lehet itthon néhány helyen frissen kapni, de most nem volt itthon. Még házilag tartósított curry levél sem, így maradt a szárított verzió. A másik ilyen alapanyag a tamarind. Tamarind pastát lehet üvegben venni. Egy kis üveggel van nekem itthon, kell egyébként a pad thaihoz is, úgy hogy megromlani nincs ideje. Egyébként tamarind nélkül is elkészíthető az étel, ha csak ez hiányzik:-). A felezett, hántolt urad dahl pirítás és őrlés után kis sűrűséget ad az ételnek, minimális íz mellett. Ez sincs mindenkinek otthon. Egy kevéske liszttel helyettesíthető. Vagy akár keményítővel, de azt a végén kell hozzáadni majd, amikor már csak a sűrűségét szeretnénk beállítani.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20221226_124800.jpg

Hozzávalók:

300 g ananász felkockázva

50 g kókuszreszelék

3-4 evőkanál konzerv kókusztej (ami zsíros és szinte kenhető)

2 evőkanál urad dahl (felezett, hántolt) - ez fog egy kis sűrűséget adni

2 zöld friss chilipaprika, vagy piros szárított

1 teáskanál görögszéna mag

3-4 curry levél

1 teáskanál só

1 teáskanál tamarind pasta

1 teáskanál kurkuma

1 evőkanál cukor

1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír

Az öntethez (tempering):

6-8 friss curry levél

2-3 zöld chili vagy egészben és bemetszve, vagy 2-3 piros szárított chili

1 púpozott teáskanál fekete mustármag

1 csipet asafoetida (elhagyható)

2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír

 

Mindent kikészítek a főzőlap közelébe. Először egy magasabb falú serpenyőben közepes lángon felhevítem az olajat, beleszórom az urad dahlt, kicsit átpirítom, hozzáadom a chili paprikákat, a curry levelet és a görögszéna magot. Fél perc pirítás és már le is veszem a tűzről, mert a görögszéna mag könnyen megkeseredik. Egy konyhai aprítóba teszem, hozzáadva a kókuszreszeléket és a kókusztejet. Vízzel higítom és alaposan összedarálom. Akinek van kávédarálója, az inkább azt használja, a konyhai aprítók nem tudják annyira finomra darálni. Ezzel én is mindig küzdök. Tehát csinálok egy pépet. Legyen folyékony, de ne túl híg.

A serpenyőt ismét felhevítem, beleszórom az ananászkockákat és a cukrot és megkaramellizálom kicsit. Amikor már kezd barnulgatni, megszórom a kurkumával, felöntöm vízzel, hozzáadom a tamarind pastát, a sót, átkeverem, letakarom és főzöm jó 10 percet. Leveszem a fedőt és addig főzöm még így, amíg a folyadék el nem fő róla, csak egy kis sűrű szaft nem marad. Most hozzáadom a leturmixolt kókuszos pasztát. Átkeverem és sűrűre főzöm. 

Egy kis serpenyőben elkészítem az öntetet rá. Felhevítem a 2 evőkanál olajat, beleszórom a fekete mustármagot, a chiliket, a curry leveleket. Egy kis asafoetidát is rakok rá, ha van. amikor elkezd a mustármag kipattogni, már kész is van.

Kiszedek egy tálba egy adag curryt és meglocsolom egy kis öntettel.

Basmati rizs vagy lepénykenyér is szuper hozzá. Jó étvágyat:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6218010856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása