Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kókusztejes spárga curry

2022. május 31. - Ági Helló Curry

Ez most nem egy többezeréves múltra visszatekintő recept, illetve részben az. A spárga ugyanis nem az a tipikusan indiai alapanyag. A dél-indiai curry alap viszont az. Tehát van egy ősrégi curryalap és abba integráltam be a spárgát. És milyen jól tettem:-).

Az indiai konyhánál megszokott, a sok és esetenként különleges fűszer. Curry levelet például nem lehet minden boltban kapni. El lehet hagyni egy-egy ízesítőt, úgy is nagyon finom, de ha tehetitek, kerüljön bele minden:-).

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

  20220530_211753.jpg

 

 Hozzávalók 4 fő részére:

1 csomag spárga (a zöld a mutatósabb, de lehet fehér is)

1 kókusztej konzerv

1 érett paradicsom

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

3 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili

2 kisebb piros szárított egész chilipaprika

8 db curry levél

1 teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt piros chili, ha még bírjátok

1-2 csavarásnyi őrölt bors

2 evőkanál kókuszolaj

friss koriander levél

 

Először a spárgákat előkészítjük, leölblítjük és a szokásos módon ahol pattan, ott kettétörjük. aA jó részét kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A lilahagymát negyedeljük és vékonyra szeleteljük, a megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszeljük, a zöld chilipaprikát megmossuk, a koriandert felaprítjuk. A paradicsomot apró kockákra daraboljuk. Egyéb fűszereket és a kókusztejet is kikészítjük. 

Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítjük a kókuszolajat. Beleszórjuk a fekete mustármagot, ahogy elkezd pattogni, rádobjuk a zöld és a piros chilit, átkeverjük, mehet rá a reszelt gyömbér és a fokhagyma, a szeletelt lilahagyma és a curry levél. Így együtt átpároljuk, nem pirítjuk. Puha legyen, a hagymafélék ne piruljanak meg. Ha kell, vegyük alacsonyabbra a lángot. Amikor megpuhultak, rászórjuk a kurkumát és az őrölt koriandert, meg az őrölt piros chilit is, ha még meritek ezt is beletenni :-). Átkeverjük és utána mehet rá a darabolt paradicsom. Sózás, borsozás, kevergetés. Ha nagyon száraz, tegyetek alá egy kis vizet. Én itt le szoktam fedni fedővel pár percre, hogy jól rottyanjon egybe az egész. Essen szét a paradicsom is, de itt is fontos, hogy ne barnuljon. Pár perc után leveszem a fedőt és ha már puha a paradicsom is, akkor kicsit elfőzöm a maradék levet. Ez a masala alap. Olyan illata van, amit nem lehet elfelejteni. Azonnal kóstolnánk már, ha lehetne. Itt most beleteszek pár evőkanál kókusztejet, összekeverem, megnézem,mennyire vizes a kókusztej. Ha nagyon, akkor több főzést igényel majd, hogy a végén sűrű szaftos kapjon. Ezért a vizesebb kókusztejnél már most beleteszem az aprított spárgát és a kókusztejet is és együtt főzöm. Ha masszívabb a kókusztej, akkor megpárolom ebben az alapban a spárgát és csak az utolsó pár percben teszem hozzá a kókusztejet. A végén összerottyantom csak.

A legpöpecebb egy jó basmati rizzsel és friss korianderrel a tetején:-)

Jó étvágyat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr10017843703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása