Ez most nem egy többezeréves múltra visszatekintő recept, illetve részben az. A spárga ugyanis nem az a tipikusan indiai alapanyag. A dél-indiai curry alap viszont az. Tehát van egy ősrégi curryalap és abba integráltam be a spárgát. És milyen jól tettem:-).
Az indiai konyhánál megszokott, a sok és esetenként különleges fűszer. Curry levelet például nem lehet minden boltban kapni. El lehet hagyni egy-egy ízesítőt, úgy is nagyon finom, de ha tehetitek, kerüljön bele minden:-).
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
Hozzávalók 4 fő részére:
1 csomag spárga (a zöld a mutatósabb, de lehet fehér is)
1 kókusztej konzerv
1 érett paradicsom
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chili
2 kisebb piros szárított egész chilipaprika
8 db curry levél
1 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
fél teáskanál őrölt piros chili, ha még bírjátok
1-2 csavarásnyi őrölt bors
só
2 evőkanál kókuszolaj
friss koriander levél
Először a spárgákat előkészítjük, leölblítjük és a szokásos módon ahol pattan, ott kettétörjük. aA jó részét kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A lilahagymát negyedeljük és vékonyra szeleteljük, a megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszeljük, a zöld chilipaprikát megmossuk, a koriandert felaprítjuk. A paradicsomot apró kockákra daraboljuk. Egyéb fűszereket és a kókusztejet is kikészítjük.
Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítjük a kókuszolajat. Beleszórjuk a fekete mustármagot, ahogy elkezd pattogni, rádobjuk a zöld és a piros chilit, átkeverjük, mehet rá a reszelt gyömbér és a fokhagyma, a szeletelt lilahagyma és a curry levél. Így együtt átpároljuk, nem pirítjuk. Puha legyen, a hagymafélék ne piruljanak meg. Ha kell, vegyük alacsonyabbra a lángot. Amikor megpuhultak, rászórjuk a kurkumát és az őrölt koriandert, meg az őrölt piros chilit is, ha még meritek ezt is beletenni :-). Átkeverjük és utána mehet rá a darabolt paradicsom. Sózás, borsozás, kevergetés. Ha nagyon száraz, tegyetek alá egy kis vizet. Én itt le szoktam fedni fedővel pár percre, hogy jól rottyanjon egybe az egész. Essen szét a paradicsom is, de itt is fontos, hogy ne barnuljon. Pár perc után leveszem a fedőt és ha már puha a paradicsom is, akkor kicsit elfőzöm a maradék levet. Ez a masala alap. Olyan illata van, amit nem lehet elfelejteni. Azonnal kóstolnánk már, ha lehetne. Itt most beleteszek pár evőkanál kókusztejet, összekeverem, megnézem,mennyire vizes a kókusztej. Ha nagyon, akkor több főzést igényel majd, hogy a végén sűrű szaftos kapjon. Ezért a vizesebb kókusztejnél már most beleteszem az aprított spárgát és a kókusztejet is és együtt főzöm. Ha masszívabb a kókusztej, akkor megpárolom ebben az alapban a spárgát és csak az utolsó pár percben teszem hozzá a kókusztejet. A végén összerottyantom csak.
A legpöpecebb egy jó basmati rizzsel és friss korianderrel a tetején:-)
Jó étvágyat!