Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kókusz halava

2022. január 11. - Ági Helló Curry

Kókusz imádók most nehéz helyzetben vannak, ezt a desszertet ugyanis ki kell próbálni, nincs mese. A jó hír hozzá, hogy elég intenzív íze van és gyorsan telít, úgy hogy ez az adag 6 kisebb adagnak megfelel és elég is a kis adag egy rendes főétel után. Egyébként gluténmentes, úgy hogy az ilyen típusú diétára kényszerülők is bátran fogyaszthatják!


20220108_182827.jpg

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 

Hozzávalók:

20 dkg friss kókusz (kicsit lehet csalni kókuszreszelékkel, ha nincs annyi, de csak kicsit:-)

10 dkg cukor

4,5 dl zsíros tej

10-12 szem mandula vagy kesudió (vagy akár vegyesen)

2 dkg mazsola

2 db kardamom magja

1-2 szál sáfrány

2 evőkanál ghee vagy kókuszolaj vagy olaj

 

Először a friss kókusz fehér részét egy aprítógépben felaprítom. A kardamomok magjait egy mozsárban összetöröm. A mandulát vagy kesudiót feldarabolom, nem túl apróra (keveset félreteszek díszítéshez). Fogok egy magas falú serpenyőt és közepes lángon felhevítem benne a zsiradékot. Ráteszem az immár kókuszreszeléket, bár lehet, hogy az inkább paszta lesz. Kb. 2 perc alatt többször megkeverve felhevítem. Ráöntöm a tejet és hozzáadom a sáfrányt, ha van. Na innen nem nagyon hagyom magára. Többször kevergetve főzöm tovább, még mindig közepes lángon. Az a lényeg, hogy a felesleges víz távozzon, a kókusz magába szívja, amit lehet. Gyakorlatilag egy sűrűbb masszát kell kapnom. Ez kb. 15-20 perc. Az a lényeg, hogy ne legyen folyós. Most adom hozzá a cukrot és a mazsolát is. Tovább kavargatom. Ne égjen le ez fontos. Egy idő után érezni lehet, hogy kicsit már ragad a cukortól. Akkor már jó is. Leveszem a tűzről, tálkákba adagolom és a tetejét díszítem a félretett olajos maggal. Én most egyébként pisztáciával díszítettem, az is jól illik hozzá.

 

Ennyi csupán:-) Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9316807478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása