Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Csicseriborsó curry - Chole masala

2021. december 27. - Ági Helló Curry

Oh de régóta tervezem, hogy felteszem végre a chole receptjét. Most végre el is készült úgy, hogy fotózni is tudtam és így jön is a blogra. A megszokott alapokon nyugszik a recept, paradicsomos masala készül és abba kerül a megfőtt csicseriborsó. 1 plusz dolog van, a chana masala fűszerkeverék, ami szükséges. Ezt vagy megveszitek hozzá, vagy otthon elkészítitek. Otthoni készítésben + 15 perc, de lehet nagyobb adagot is készíteni és akkor többszöri alkalomra elegendő.

Na és mi a klasszikus párosítás chole tekintetében? A chole bathura, azaz az indiai lángos hozzá. Tényleg fenséges együtt. Sőt! Olvastam, hogy nagyon megy hozzá a gránátalma raita, amit most először el is készítettem és tényleg abbahagyhatatlan.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20211226_132122.jpg

Hozzávalók:

1 nagy konzerv csicseriborsó (800 g)

1 db hámozott paradicsomkonzerv

1 fej lilahagyma

3 gerezd fokhagyma

3 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chilipaprika

1 teáskanál egész római kömény

1 nagy babérlevél

1 csapott evőkanál chana masala (ha nincs, leírás hozzá a recept végén)

3 evőkanál ghee vagy olaj, kókuszzsír

friss zöld koriander

 

Akkor a szokásos módon előkészítek hozzá mindent. A csicseriborsót szűrőn lecsöpögtetem, de a leve kell, azt ne öntsük ki! A hagymát és a chilit felaprítom, a fokhagymát és gyömbért pucolás után lereszelem. Ezek mehetnek egy deszkán egymás mellé. Minden fűszert és egyebet kikészítek.

Egy magas falú serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítem, beleszórom az egész római köményt és a babérlevelet. Pár percig keverve pirítgatom, hogy legyen színe és illata, de vigyázok, hogy ne égjen le, mert keserű lesz. Rászórom a hagymát. Együtt pirul tovább. Amikor a hagyma átpárolódott és kezd színe lenni, mehet a gyömbér-fokhagyma-chili hármas. Ezzel is pirítás. Aranybarnának kell lenniük. Ekkor a chana masalát rászórom és átkeverem, jöhet a paradicsomkonzerv és a só. Alapos összekeverés és utána letakarva főzöm legalább tíz percet. Időnként megkevergetem, a végén a fedőt is leveszem, ha már puha minden benne. Legyen sűrű a masala, csapódjon ki a tetején a zsiradék. Most felhigítom a csicseri levével és beleszórom a csicseriborsót. Átkeverem és jó 10 percig együtt főzöm őket. Ha szükséges, a csicseri levével higítom még. Amikor kész, friss zöld korianderrel megszórom

 

Házi chana masala:

3 teáskanál egész koriander mag

3 teáskanál egész római kömény

1 tesákanál édeskömény mag (fennel seeds)

1 kisebb fahéj darab

1 szerecsendió virág

1 teáskanál fekete egész bors

5-6 szem szegfűszeg

1-2 piros szárított chili paprika

1 fekete kardamom (elhagyható, azt azért nehezebb beszerezni, vagy helyettesíthető 1 zöld kardamommal)

Fenti fűszereket száraz serpenyőben közepes lángon kevergetve áthevítem pár perc alatt. Legyen egy kis illata. Amikor ez megvan, leveszem és hagyom kihűlni. Aprítógépbe teszem, adok hozzá 1 teáskanál methit (görögszéna levelet) és porrá őrlöm. (Erős késű gép kel hozzá.) A végén még hozzákeverek 2 teáskanál kurkumát.

Ez a mennyiség 2-3 adag choléhez elég lesz:-) Egyébként mennyei illat lesz, amikor őröljük!

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7816793704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása