Oh de régóta tervezem, hogy felteszem végre a chole receptjét. Most végre el is készült úgy, hogy fotózni is tudtam és így jön is a blogra. A megszokott alapokon nyugszik a recept, paradicsomos masala készül és abba kerül a megfőtt csicseriborsó. 1 plusz dolog van, a chana masala fűszerkeverék, ami szükséges. Ezt vagy megveszitek hozzá, vagy otthon elkészítitek. Otthoni készítésben + 15 perc, de lehet nagyobb adagot is készíteni és akkor többszöri alkalomra elegendő.
Na és mi a klasszikus párosítás chole tekintetében? A chole bathura, azaz az indiai lángos hozzá. Tényleg fenséges együtt. Sőt! Olvastam, hogy nagyon megy hozzá a gránátalma raita, amit most először el is készítettem és tényleg abbahagyhatatlan.
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók:
1 nagy konzerv csicseriborsó (800 g)
1 db hámozott paradicsomkonzerv
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chilipaprika
1 teáskanál egész római kömény
1 nagy babérlevél
1 csapott evőkanál chana masala (ha nincs, leírás hozzá a recept végén)
só
3 evőkanál ghee vagy olaj, kókuszzsír
friss zöld koriander
Akkor a szokásos módon előkészítek hozzá mindent. A csicseriborsót szűrőn lecsöpögtetem, de a leve kell, azt ne öntsük ki! A hagymát és a chilit felaprítom, a fokhagymát és gyömbért pucolás után lereszelem. Ezek mehetnek egy deszkán egymás mellé. Minden fűszert és egyebet kikészítek.
Egy magas falú serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítem, beleszórom az egész római köményt és a babérlevelet. Pár percig keverve pirítgatom, hogy legyen színe és illata, de vigyázok, hogy ne égjen le, mert keserű lesz. Rászórom a hagymát. Együtt pirul tovább. Amikor a hagyma átpárolódott és kezd színe lenni, mehet a gyömbér-fokhagyma-chili hármas. Ezzel is pirítás. Aranybarnának kell lenniük. Ekkor a chana masalát rászórom és átkeverem, jöhet a paradicsomkonzerv és a só. Alapos összekeverés és utána letakarva főzöm legalább tíz percet. Időnként megkevergetem, a végén a fedőt is leveszem, ha már puha minden benne. Legyen sűrű a masala, csapódjon ki a tetején a zsiradék. Most felhigítom a csicseri levével és beleszórom a csicseriborsót. Átkeverem és jó 10 percig együtt főzöm őket. Ha szükséges, a csicseri levével higítom még. Amikor kész, friss zöld korianderrel megszórom
Házi chana masala:
3 teáskanál egész koriander mag
3 teáskanál egész római kömény
1 tesákanál édeskömény mag (fennel seeds)
1 kisebb fahéj darab
1 szerecsendió virág
1 teáskanál fekete egész bors
5-6 szem szegfűszeg
1-2 piros szárított chili paprika
1 fekete kardamom (elhagyható, azt azért nehezebb beszerezni, vagy helyettesíthető 1 zöld kardamommal)
Fenti fűszereket száraz serpenyőben közepes lángon kevergetve áthevítem pár perc alatt. Legyen egy kis illata. Amikor ez megvan, leveszem és hagyom kihűlni. Aprítógépbe teszem, adok hozzá 1 teáskanál methit (görögszéna levelet) és porrá őrlöm. (Erős késű gép kel hozzá.) A végén még hozzákeverek 2 teáskanál kurkumát.
Ez a mennyiség 2-3 adag choléhez elég lesz:-) Egyébként mennyei illat lesz, amikor őröljük!
Jó étvágyat hozzá!