Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Okra curry

Bhindi masala

2021. december 21. - Ági Helló Curry

Az okrát, vagy a magyarul hölgyujjnak becézett növényt kevesen ismerik itthon. Mindamellett, hogy termeszthető itthon is. A közösségi oldalakon már látok néha okrás recepteket, vagy a kérdést, hogy mit kezdjek a megtermesztett okrával? Nekem van ötletem: főzzünk indiait belőle:-)

Ha a növényről többet szeretnél megtudni, olvasd el az erről szóló cikkemet az Ízes életen--> ITT.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20211221_083254.jpg

Hozzávalók:

50 dkg okra (1 teáskanál kurkuma és fél teáskanál chilipor hozzá)

1 nagy fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

2-3 cm-es gyömbérdarab

1 paradicsomkonzerv

3 evőkanál natúr joghurt (sűrű legyen)

1,5 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

fél teáskanál chili por

1 teáskanál görögszéna levél (methi) - elhagyható, ha nincs

2 teáskanál só

1 teáskanál garam masala

4 evőkanál olaj vagy kókuszzsír

1 marék friss koriander

FIGYELEM! Az okrának van egy természetes nyálkássága főzés után. Akit ez zavar, felhasználás előtt áztassa be enyhén citromos vízbe.

Először az okrát megmosom, lecsöpögtetem, végeit levágom, kb. hüvelykujjnyi darabokra vágom, vagy ahogy épp kiadja az okra. Attól függ, hogy mennyire hosszú. Egy tálba teszem, rászórom az 1 teáskanál kurkumát és fél teáskanál chiliport. Átforgatom és félreteszem.

Ezután az összes alapanyagot előkészítem. A lilahagymát apróra vágom, a fokhagymát és a gyömbért pucolás után lereszelem. A paradicsomkonzervet és a fűszereket kikészítem. Ha friss paradicsommal dolgozok, mert van épp jó érett, akkor a paradicsomokat egy tálba lereszelem, a héját kidobom, nem fog kelleni. A natúr joghurtból egy adagot szűrön lecsöpögtetek, már 10 perc alatt is lecsöpög annyi víz belőle, hogy sűrűbb joghurtot kapjak. 

2 serpenyőre lesz szükség, egyikben a masalát készítem el, ehhez magas falú kell, hogy a végén minden elférjen benne, a másikban pedig az okrát fogom megpirítani, ehhez elég egy nem túl magas serpenyő is.

Na és akkor a magas falú serpenyőben kezdek el dolgozni. Közepes lángon 2 evőkanálnyi zsiradékot felhevítek, beleszórom az egész római köményt. Amikor kezd illata lenni és kezd barnulni, rádobom az aprított hagymát. Dinsztelem kicsit a kettőt együtt, kezd a hagyma opálos lenni, ráhúzom a deszkáról a reszelt fokhagymát és gyömbért. Párolom így őket néhány percig, majd hozzáadom a kurkumát, őrölt koriandert és methit. Alapos átkeverés, közben kicsit pirulnak a fűszerek és jöhet a paradicsomszósz. Ismét átkeverés és főzés. Addig kell főzni a masalát időnként megkevergetve, amíg sűrűbb nem lesz és a zsiradék ki nem csapódik a tetején. Ekkor a lecsöpögtetett joghurtból 3 evőkanálnyit ráteszek, sózöm, összekeverem, kicsit vízzel meghigítom és lassú tűzön még kicsit főzöm.

Most előveszem a másik serpenyőt, 2 evőkanálnyi olajat felhevítek benne közepes lángon, rászórom a fűszeres okrát és időnként kevergetve enyhén megpirítgatom. 

Közben a masala sűrűre főtt, beleteszem a pirított okrát, szórok rá garam masalát, sózom még ha kell, illetve itt még tudom kicsit higítani, ha nagyon sűrű lett. Letakarva még olyan 10 percig főzöm, hogy az okra is átfőjön.

Megszórom friss korianderrel. Lepénykenyérrel vagy rizzsel tálalom:-)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5116789312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.12.22. 05:27:23

Az okra szuper zöldség! A nyálkásságtól nem megszabadulni kell, hanem élvezni.
Én gumboban is szeretem, az sűríti.
süti beállítások módosítása