Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kókusztejes lazac curry

2021. december 14. - Ági Helló Curry

Nagyon szeretjük a lazacot, Szenteste évek óta készül nálunk valamilyen változata. Már régebben is ígértem, hogy hozok halas receptet is. Hát íme, megérkezett a dél-indiai stílusban készült hal curry. Természetesen egyébként nem csak lazacból készíthető, ez az alap jól alkalmazható más tengeri halféléknél is. Aki nem retten el az ünnepek alatt a nem magyaros ízektől, azoknak kiváló ünnepi fogás is lehet.

Többféle fűszerből készül, egy-egy elhagyható, de ha nagyon sokat kihagyunk vagy átvariáljuk, akkor már nem lesz az igazi. Erre azért figyeljünk!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20211212_153321.jpg

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg lazacfilé

1 nagy fej lilahagyma

1 zöld chili

3 gerezd fokhagyma

3 cm-es gyömbérdarab

1 darabolt paradicsomkonzerv

1 kókusztej konzerv

6-8 friss vagy szárított curry levél (én a pár hónapja tartósítottat használtam még most is)

1 púpozott teáskanál fekete mustármag

1 teáskanál görögszéna mag

1 púpozott teáskanál őrölt koriander

1 púpozott teáskanál kurkuma

fél teáskanál őrölt chili por

1 teáskanál tamarind paszta, ha van otthon

2 teáskanál só

1 kevés cukor, ha nagyon savas a paradicsom

2 evőkanál tisztított vaj, kókuszzsír vagy olaj

 

Először mindent előkészítünk. Megpucoljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. A hagymát egy nagyobb deszkán negyedeljük majd vékonyabb szeletekre vágjuk. Mellé aprítjuk a zölt chilit, mellé reszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Kikészítjük a fűszereket és a 2 konzervet. A lazacot kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.

Előveszünk egy magas falú serpenyőt, beletesszük a zsíradékot és közepes lángon felhevítjük. Beleszórjuk az egész fekete mustármagot, ahogy elkezd pattogni, mert fog, azt garantálom, rászórjuk a lepkeszegmagot. Gyors keverés és már mehet is rá a friss curry levél, a zöld chili és a szeletelt lilahagyma. Pároljuk így egy pár percet, sehol ne égjen le, arra figyelni kell. Most megy rá a reszelt gyömbér és a reszelt fokhagyma. Ismét egy kis párolás jön. Amikor szépen megpárolódott, akkor a porfűszereket rászórom és átkevergetve azokat is pirítom 1-2 percet. Ráöntöm a paradicsomot, sózom, lefedem és így főzöm tovább. Néha megkevergetem, amikor látom, hogy a hagyma már jó puha, akkor leveszem a fedőt és úgy főzöm még egy kicsit. Akkor jó, amikor már besűrűsödik, a hagyma és a gyömbér teljesen puha, a paradicsom tetején a kis zsíradék kicsapódik. Ha nagyon sűrű lesz, szinte összeáll, akkor lehet hozzá vizet adni, de nem kell sok. Itt teszem bele a tamarind pasztát és a cukrot is, ha nagyon savas a paradicsom, amiket alaposan elkeverek, majd hozzáteszem a lazac kockákat. Bő 10 perc főzés és a végén hozzáöntöm a kókusztejet. Itt már csak addig főzöm, hogy a kókusztej is átforrósodjon. Friss korianderrel megbolondítható.

Tökéletes basmati rizs és egy jó (fokhagymás) naan is illik hozzá.

 Jó étvágyat!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2216783716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása