Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Rózsapuding

Gulab kheer

2021. július 25. - Ági Helló Curry

Nemrég egy olvasóm kérdezte, hogy mi lehet az a rózsaszín édesség, ami tejberizs szerű és indiai fesztiválon találkozott vele. Hát rózsás rizspuding:-) Ígértem neki, hogy utána járok, mert ilyet még nem csináltam, ezt bevallom. Gyanítottam, hogy nem lesz nagy eltérés az alap rizspudinghoz képest. Nincs is. Nagyon hasonló, csak ezesetben a rózsavízé a főszerep. Most kicsit több tejből és rizsből csináltam, sejtettem, hogy pillanatok alatt el fog fogyni. Sőt, a kisebbik lányom nagy rajongó, úgy hogy utána biztos ami biztos, főztünk egy "eredeti" rizspudingot is, hátha marad még holnapra is:-D

Még egyet el kell mondanom, mielőtt leírom a receptet. Már más rózsás édességnél és italnál is próbálkoztam azzal, hogy azt a gyönyörű rózsaszínű színt én bizony ételszínezék nélkül fogom abszolválni. Nem jött be ezidáig. Én még nem találkoztam olyan rózsaszirommal, ami kisebb mennyiségben is képes ennyire megszínezni az ételeket, vagy italokat. Egy kicsit színez, de ennyire sajnos nem. Ha valaki tudja a titkot, szívesen fogadom:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
20210725_170110.jpg

Hozzávalók 8 személyre:

1,2 l zsíros tej (nem zsírosból is elkészíthető, de így a finomabb)

10 dkg basmati tizs

kb. 6-7 dkg mandula és sózatlan pisztácia vegyesen

7-8 dkg cukor

1 marék rózsaszirom (elhagyható, ha épp nincs)

1 db tokos kardamom mag

1 evőkanál rózsavíz

1 teáskanál folyékony ételszínezék, ha vágyunk a bugyirózsaszín színre:-D

1 evőkanál ghee (elhagyható)

 

Először is a rizst alaposan megmosom és beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, fél órára félreteszem. A magvakat megpucolom, egy-egy szemet félreteszek a díszítéshez, a többit deszkán késsel, vagy konyhai robotgéppel felaprítom. Egyáltalán nem baj, ha nem pontosan egyformák a darabok. A kardamom apró magvait egy mozsárban összetöröm. A megtisztított rózsaszirmot is felaprítom, kikészítem a rózsavizet és az ételszínezéket. Nem kell előre kimérni, de legyen a kezünk ügyében.

Egy vastag aljú vagy tapadásmentes lábosban felolvasztom a gheet és ráöntöm a tejet. Közepes tűzön felforralom. A rizs már állt kb. fél órát, most leöntöm róla a vizet, nem kell lecsöpögtetni, így hozzáadom a tejhez. Közepes tűzön többszöri kevergetés mellett főzöm együtt őket. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, már a rizsszemek szinte puhák, akkor hozzáadom a felaprított magvakat, a kardamomot és a cukrot.  Alacsony tűzön lassan, időnként megkevergetve sűrűre főzöm. Nem fog úgy összeállni, mint a zacskós puding, nem is kell. Melegen enyhén folyós, de nagyon krémes. Ez kb 15-20 perc. A végén hozzáadom a rózsaszirmokat, a rózsavizet, átkeverem, jöhet még bele az ételszínezék, még egy keverés és kész is.

Végül még melegen kis tálkákba szedem és díszítem. Eléggé intenzív ízű, töményebb édesség, ezért kis adag is elég desszert gyanánt, így kb. 8 főre elegendő. 

Jó étvágyat! :-)

süti beállítások módosítása