Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Mentás papdi, vagyis keksz

2021. május 31. - Ági Helló Curry

Rengeteg menta van a kertben és valami gyors csemegére vágytam, úgy hogy begyúrtam gyorsan egy mentás papdit, azaz kekszet. Nagyon különleges, szerintem kevesen sütnek ilyen kekszet hazánkban. Spéci vendégváró, erre a kombinációra mindenki rá fog csodálkozni. Sajnos nem nagyon lehet abbahagyni...már vagy 10 db-ot megettem, pedig csak most ültem neki leírni a receptet pár perce. 

El ne felejtsem! Ez bizony ropog, ha tényleg vékonyra nyújtjuk és a megfelelő hőmérsékletű olajban sütjük ki!:-)

Van már papdi receptem a blogon, az római köményes, speciel nem olajban, hanem sütőben sütöttem, de azt is lehet olajban sütni. 

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210530_164454.jpg

Hozzávalók:

25 dkg liszt (fehér és teljes kiőrlésű vegyesen, felesben, vagy más arányban, de inkább a fehér felé billenjen a mérleg nyelve)

2 púpozott evőkanál búzadara

2 evőkanál olaj

kb. 1,5 dl víz

1 csokor friss menta

1 zöld chili

1 teáskanál ajwain mag vagy kakukkfű

1 teáskanál só

olaj a sütéshez

 

Kezdjük az ajwain maggal. Tudom, hogy nehezen beszerezhető. Gondolkodtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni. Maga a mag erősen aromás, kesernyés. Semmivel össze nem téveszthető és ha egyszer rákap az ember, nehéz róla leszokni. De ha nincs, próbáljuk meg kakukkfűvel helyettesíteni. Nem mag, nem teljesen olyan az íze, de hajaz rá.

Na és a recept. A mentát megmosom és a száráról letépkedem. Apróra vágom a chilivel együtt késsel vagy aprítógépben. Vigyázat, amikor felnyitjuk az aprítógépet, ne azzal kezdjük, hogy a fél arcunkat belenyomjuk:-) Ütős aromája van, azonnal csípi a szemet.

Egy tálban a kétféle lisztet kimérjük, hozzákeverjük a búzadarát, a mentás chili duót, a sót, az ajwain magot (vagy aprított kakukkfüvet) és a 2 evőkanál olajat. átmorzsolgatjuk. Amikor ez megvan, fokozatosan hozzáadjuk a vizet. Először 1 dl-t. Azzal átgyúrjuk, ha még nagyon kemény, akkor mehet még rá. Egy rugalmas, nem ragadós, nyújtható tésztát kell kapnunk. 2-3 gombócra szétszedjük és lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk olyan 2 mm-eresre. Villával alaposan megszúrkáljuk és pogácsa- vagy linzerszaggatóval, esetleg pohárral kiszaggatjuk. A 4-5 cm átmérőjű ideális ehhez. Az olajat közepes lángon felhevítjük. Egy csipet tésztát beledobunk, hogy ellenőrizzük, elég meleg-e már. Ha azonnal sercegve sül, akkor jó már. Ha hirtelen meg is ég, akkor túl forró. Annyi kiszaggatott kekszet teszünk az olajba, ami kényelmesen elfér. Nem vastag a tészta, nem fogja jelentősen lehűteni az olajat. Odafigyelünk rá, egyszer meg is fordítjuk. Mindkét oldala süljön aranybarnára. Kiszedjük és lecsöpögtetjük. Így teszünk az összessel. 

Frissen is fogyasztható, dobozban eláll néhány napot. De mivel gyors snack, csak ki kell tenni az asztalra, elfogy gyorsan:-)

Jó falatozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2816576596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása