Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Szuper snack focilabda formát öltve a VB-re - bemutatkozik az indiai papdi

2018. július 02. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Igen VB és igen, kell valami rágcsa hozzá, ami nem mindig chips. Erre kiváló az indiai papdi, ami ugyan számunkra nem megszokott fűszerezésű, de kifejezetten ízletes (kollégákon tesztelve) és roppanós. Részben teljes kiőrlésű lisztből készül és sütőben sül, hogy kevesebb zsiradékkal terheljük a szervezetünket. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a papdit olajban sütik ki és ez az alapja a papdi chaatnak, egy nagyon ízletes indiai előételnek. Így snacknek felhasználva tökéletes a sütőben sütés is.

Vegánok tisztított vaj helyett olajjal készítik.

img_20180701_155543.jpg

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiörléső búzaliszt

15 dkg fehérliszt

2 evőkanál ghee vagy olaj

1 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál kalonji (nigella mag)

1,5 teáskanál só

1-2 dl víz

img_20180701_174935.jpg

A liszteket egy tálba szórom a fűszerekkel és a sóval, kicsit összekeverem kézzel, hozzáadom a puha gheet és elegyítem, átmorzsolgatom. Amikor már nincsenek benne tisztított vajdarabkák, elkezdem a vizet hozzáadagolni és egy könnyen kezelhető tésztát gyúrok belőle. A víz mennyisége függ a liszt minőségétől. Figyelem! A teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel, mint a sima. Ezért amikor gyúrjuk a tésztát, az elején inkább picit ragadjon. Pár perc gyúrás után felveszi a liszt a vizet és rugalmas tésztánk lesz. Letakarva kb. 20 percre félretesszük.

Pihentetés alatt előkészítjük a tepsit, kibéleljük sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 180 C-ra. A keksz formázóját is kikészítjük, nálam ez most egyszerűen egy pohár volt és egy rögtönzött krumplinyomda:-)

img_20180701_140433.jpg

Letelt a 20 perc, a tésztát lisztezett deszkán kb 2-3 mm-eresre kinyújtom. Kiszaggatom a kekszeket. Az egyik oldalukat villával alaposan megszurkálom, a másik oldalát a krumplinyomdával mintázom és így teszem a tepsire. Szurkálás nélkül felhólyagosodik. Ezt néhány darabon teszteltem is, facebookon és instán van egy pár másodperces videóm, abban látszik is, ahogy sülés közben púposodnak a nem megszurkált kekszek.

A kimaradt tésztát újragyúrom és még egy kis perecet, vagy pár kisebb kekszet készítek belőle.

img_20180701_140457.jpg

Kb. 25 percig sütöm 180 C-on addig, amíg egy kis színt nem kap. Ha vékonyabbra nyújtjuk, kevesebb sütési időre lesz szükség.

És a végére érkezik az én fanatizmusom. Imádom a gheet, ezért a kisült kekszeket vékonyan megkenem egy kis tisztított vajjal. Fenomenális íze lesz!!!

Légmentesen tárolva, hetekig eltartható.

Jó étvágyat! Jó szurkolást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4014088875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása