Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Káposztás paratha

2021. február 17. - Ági Helló Curry

Tél van, hideg van, várjuk már a tavaszt és olyan jól esik egy ráérősebb, kényelmesebb, forró, tüzes reggeli. Az indiai konyhában még a káposzta is tud ilyet. Néha egyébként rácsodálkozom, hogy egy-egy zöldség mikre hivatott a megfelelő felhasználással. Íme a káposzta produkciója:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210214_081114.jpg

 

Hozzávalók 6 db-hoz, ez egy 4 fős családnak elég:

tészta:

30 dkg liszt

csipert só

1 evőkanál olaj

kb. 2 dl meleg víz

töltelék:

kb. 40 dkg fejes káposzta

1 zöld chilipaprika vagy fél teáskanál őrölt chili

2 cm-es gyömbér darab

1 teáskanál ajwain mag (ha nincs, használjunk egész római köményt, nem helyettesíti ízben, más lesz, de attól még finom lesz)

1 púpozott teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény (ha ajwain maggal készítjük)

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál só

1 maroknyi friss koriander levél

2 evőkanál ghee vagy olaj a káposzta alá

sütéshez olaj vagy ghee (vegánok nem használnak gheet, mert az állati eredetű, nekik más zsiradék javasolt)

 

Először is a tésztát készítjük el, hogy tudjon pihenni. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat, kézzel átmorzsolgatjuk, hogy az olaj egyenletesen eloszlassuk. Lassan hozzáadagoljuk a vizet, először csak a felét, átgyúrjuk és utána már csak annyit teszünk hozzá, hogy jó rugalmas, nem ragadós tésztát kapjunk. Valószínűleg nem fog kelleni a 2 dl, de lisztje válogatja. Tehát van egy alaposan átgyúrt rugalmas tésztánk, gömböt formálunk belőle és a tálba helyezve letakarva félretesszük pihenni, 25-30 percre. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót.

A megtisztított káposztát nagyon apróra vágjuk, én ezt konyhai aprítóval tettem meg. Fontos, hogy ne legyenek benne keményebb, nagyobb darabok, mert át fogják szúrnia tésztát. Le is lehet reszelni. A megpucolt gyömbért lereszeljük, a zöld chilit szintén nagyon apróra vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon felmelegítem a zsiradékot, beleszórom az ajwain magot  (vagy a római köményt) és pirítom egy percet, mehet rá a reszelt gyömbér és az aprított zöld chili, ismét egy perc és ütős illat, majd jönnek a porfűszerek: őrölt koriander, őrölt chili ha nem zöldet használtam, őrölt római kömény, ha nem egészet használtam, átkeverés, egy kis pirítás, mehet rá a káposzta, a só és a garam masala, jól átkeverjük és párolódhat a lelkem. Nem kell lefedni, többszöri kevergetés mellett párolódjon át a káposzta és a felesleges nedvesség távozzon. Inkább kicsit száraz legyen. Amikor kész, belemegy az apróra vágott friss koriander levél. Ütős lesz nagyon. Húzzuk le a tűzről és szemmel osszuk el nagyjából 6 egyenlő részre, húzzuk csak szét a fakanállal. Ha soknak érezzük az 1 adagot, tegyünk majd kevesebbet az elsőbe és kitapasztalhatjuk, hogy elég vagy nem. Nekem a 40 dkg káposztából végül olyan 2 evőkanálnyi maradt ki, így jött ki, nem veszett el, megettük magában:-)

Kikészítek egy tapadásmentes serpenyőt és a zsiradékot a sütéshez. Kikészítem a gyúródeszkát és egy tálkába rakok egy kevés lisztet, ebben fogom a tészta gombócokat megforgatni. A megsült parathákat én rácson szoktam kihűteni, azt is kikészítem.

Most eltelt a kb. 25 perc. Fogom a tésztát, 6 nagyjából egyenlő darabra szedem szét, gombócot formálok belőle, kicsit lelapítom, megforgatom a lisztben és letakarva félreteszem. Na most jön az első tészta. A deszkát nemigen kell lisztezni, hisz a tészta rugalmas és meg is forgattuk már lisztben. De ha ragad, akkor lisztezzük inkább meg egy kicsit.

1. Kézzel lapogassuk kicsit el a tésztát a deszkán és nyújtsuk is ki olyan 7 cm átmérőjű körre. 

2. Helyezzük rá a kimért káposzta adagot és bugyoláljuk be a tésztával körbe, egyenletesen, a tetején összedolgozva.

3. Megint lapogassuk meg először kézzel finoman, figyelve, hogy a tészta maradjon kör formájú.

4. Most a nyújtófával lassan, nyugodtan, nem kapkodva szépen nyújtsuk ki néhány mm-es vastagságúra, többször megforgatva. Rugalmas a tészta, ha nem kapkodunk, nem fog kiszakadni.

5. Hevítsük fel a serpenyőt és olyan fél teáskanálnyi zsiradékot tegyünk rá. Közepes lángon sütjük a parathákat, amikor már meleg a serpenyő, mehet rá az első.

6. Halljuk, ahogy serceg. A paratha tetejére is tehetünk most kicsi zsiradékot. Nagyjából 1 percenként át kell forgatni, de csak pár forgatás és szép aranybarna lesz, fel is fog helyenként hólyagosodni.

7. Amikor mindkét oldala kész, rácsra tesszük kihűlni, mert tányéron az alsó része nagyon be fog nedvesedni, ragacsosodni.

8. Így teszünk a maradék öttel is.

Képek a methódusról a burgonyás parathám receptjénél vannak.

Én ezt a parathát szimplán vajjal fogyasztottam, a forró paratha tetejére tettem egy kis kockányit és hagytam ráolvadni. Na, mennyei, imádom:-)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr7416428652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása