Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Gulab jamun, az indiai fánk

2021. február 01. - Ági Helló Curry

India desszertvilága nagyon más a magyar konyhához viszonyítva. Erősen dominálnak benne a fűszerek és a cukor. Borzasztóan édes minden. No de a fűszerezés, egészen egyszerűen teljesen elvarázsol, rabja lesz az ember.

A gulab jamun eredendően a khojából, azaz a főzéssel besűrített tejből készült, de most már van praktikusabb és gyorsabb verzió is, amelyet tejporból állítunk össze. Az összeállított tésztát olajban sütjük ki, mint a fánkot és rózsavizes, fűszeres szirupban áztatjuk meg. Elképesztő, tényleg. Én egyébként jóval kevesebb cukrot használok ezeknél az édességeknél, sokszor csak a felét. Ezért aki az eredeti verziót szereti, több cukrot tegyen bele.

A gulab szó perzsa és a rózsavízre utal, a jamun pedig egy hindi szó, ami egy hasonló alakú gyümölcsre utal. 

20210201_183703.jpg

 

Hozzávalók a 14 db fánkhoz (fejenként elég kb. 3 db):

100 g cukormentes tejpor

60 g fehérliszt

1 csapott teáskanál sütőpor

2 evőkanál ghee vagy olaj

kb. 0,5 dl tej

bő olaj a sütéshez

 

A sziruphoz:

20 dkg cukor

4 dl víz

6 szem kardamom

nagy csipet sáfrány

1 evőkanál facsart citromlé

1 evőkanál rózsavíz

 

Először a fánkalapot készítem el. Egy tálba kimérem a tejport és a lisztet, hozzáadom a sütőport, kanállal összekeverem és hozzáadom a zsiradékot. Kimérek kb. 1 dl tejet, valószínűleg nem fog mind kelleni. Kézzel átmorzsolgatom a tejporos lisztet a zsiradékkal,. Mint amikor a pitetésztát kezdjük a liszttel és a vajjal. Ha ez megvan, adok hozzá egy kevés tejet. Kézzel átkevergetem. Kicsit gyúrom, de nem a klasszikus értelemben, ugyanis ezt a tésztát nem kell kidolgozni, nem tesz neki jót. Tehát teszek hozzá egy kis tejet és megnyomogatom, megforgatom. Addig ismétlem ezt, amíg egy puha, kicsit ragacsos de összeállt tésztát nem kapok. Letakarom és félreteszem.

A sziruphoz egy kis lábasba kimérem a cukrot, hozzáöntöm a vizet és beleteszem a kardamomot és a sáfrányt. Én a kardamomot mozsárban egy csöppet megtöröm, hogy a magok is töröttek legyenek benne, de nem kötelező. Akit zavar a mag a szirupban, az tegye bele egészben. Kevésbbé intenzív az íze, de ha hagyjuk állni a szirupot, így is fenséges lesz. Felforralom a szirupot és többször megkeverve kb. 5 percig főzöm. Mivel az én verziómban sokkal kevesebb a cukor, sosem lesz igazán szirupos. Dupla mennyiségű cukorral igen:-). Forraltam 5 percet, hozzáadom a citromlevet és a rózsavizet és elzárom. Kész is. Félreteszem.

Előkészítem az olajat. Egy magasfalú kis lábost, amiben olyan 6-8 cm magasan legyen az olaj, felteszek a tűzhelyemre és gyenge tűzön vagy kis fokozaton alágyújtok. Kezdjen az olaj melegedni. Egyszerre 3-4 db-ot fogunk sütni, tehát tényleg elég egy kisebb átmérőjű, de megfelelően magas edény. Kikészítek egy kiszedő fém kanalat is, olyat, amiről közben az olaj le tud csepegni, tehát valami lyukacsosat.

Visszaveszem a tésztát. Kicsit átmozgatom és kicsípek belőle egy diónyi db-ot. Enyhén olajos tenyérrel gömböt formázok belőle. Ha repedezik a széle, nem tudok belőle szép egységes gömböt formázni, akkor túl száraz, akkor adok hozzá még egy kis tejet. Ha pedig nem áll össze gömb formájúvá, szétcsúszik, túl lágy,  akkor egy kis liszttel vagy tejporral orvosolom a problémát.

Megformázom a 14 db-ot. Nem lesznek nagyok, olyan, 2,5 cm átmérőjűek nagyjából. Nem történik katasztrófa, ha kicsit kisebb, kicsit nagyobb, vagy nem 14 db lett. A főzés öröm, ezen ne stresszeljünk:-)

Ránézek az olajra, volt ideje melegedni, most közepes lángra felteszem és morzsa próbát tartok. Fogok egy kenyérmorzsát, belebobom, ha lesüllyed és nem jön fel, hideg az olaj, ha hirtelen megég, akkor túl forró. A tapasztaltak alapján beállítom az olaj megfelelő hőmérsékletét, akár többszöri morzsapróbával.

Elsőnek 1 db golyót sütök ki. Beteszem az olajba, a kiszedő kanállal kicsit megmozgatom, hogy ne ragadjon le az alja és ugyanúgy figyelek rá, mint a morzsánál. Ha lent marad (nem a leragadás miatt), akkor az olaj túl hideg, ha feljön gyorsan és hirtelen megég, az olaj túl forró. Ideális esetben pezsegve feljön és kb. 1,5 perc alatt sül aranybarnára. Menet közben a kiszedő kanállal kicsit babrálni kell rajta, hogy mozogjon az olajban és egységesen barnuljon. Ha az első jól sikerült, akkor már bele tudok tenni 3-at vagy 4-et, ahogy kényelmesen elfér. A kanállal közben mindig kevergetem.

Na és ha készen van egy db, azt rögtön átteszem a rózsavizes szirupba. Így teszek mind a 14 db-bal. Ideális esetben a szirupban teljesen elmerülnek a fánkocskák. Most legalább 2 órát állni hagyom benne, de akár egy egész éjszakát is.

Amikor tálalom, a tálkában meglocsolom ismét sziruppal, meg lehet szórni egy kis szeletelt vagy darabolt mandulával, esetleg kevés sáfránnyal is. 

Idézem a család legutóbbi szavait, ha ezt most a blogra csináltad, ezt biztosan értékelni fogják és többször elkészítik majd, nagyon ütős:-D

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9116412102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása