Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Cseresznye csatni

2020. június 01. - Ági Helló Curry

Az idei cseresznye téliesítést egy kis csemegével zárom, egy bombasztikus cseresznye csatnival. A csatni ugye az az indiai mártogatós, ami akkor igazán jó, ha annyira csíp, hogy nem tudjuk megenni és mindeközben annyira édes, hogy nem tudjuk abbahagyni. Indiában nem nagyon van fekete cseresznye, inkább csak halvány piros. De ha már hazánkban ilyen fantasztikus fekete cserkó van, használjuk ki a lehetőséget és készítsünk belőle csatnit, akár friss, akár téli fogyasztásra is. Nagyon finom nem csak indiai ételek, hanem különböző sültek mellé is.

Én nem szeretem a durván édes ételeket, emiatt sokkal kevesebb cukorral készítem. És a gyerekek miatt a chilivel is óvatosabban bánok. Aki erőteljesebb ízekre vágyik, több cukrot és chilit tegyen hozzá.

20200601_092058.jpg

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Hozzávalók:

1 kg kimagozott cseresznye

1 közepes fej lilahagyma

3 cm-es gyömbérdarab

1 chili paprika

1 egész fahéj rúd pár drabra összetörve

3 szegfűszeg

25 dkg cukor

1 evőkanál almaecet

csipet só

1 evőkanál ghee/tisztított vaj, vagy más zsíradék (kókuszzsír, olaj)

 

Először mindent előkészítek, a cseresznyét tisztítás után kimagozom, a gyömbért és a hagymát megpucolom, a többi hozzávalót kimérem vagy kikészítem, hogy kéznél legyen. A hagymát nagyon apróra vágom, a gyömbért lereszelem, de azt is lehet, hogy egy konyhai aprítóban egyszerre felaprítom őket.

Egy magas falú serpenyőben (wok) felolvasztom a zsíradékot, a fahéjat, a szegfűszeget no meg a chilit két perc alatt közepes lángon megpirítom. A chili lehet friss zöld is, vagy szárított piros chili is. Ha csak por van belőle, akkor azt kicsit később kell beletenni. Most ráteszem az aprított gyömbért és hagymát. Közepes lángon aranybarnára párolom. Nem szárazra pirítom, inkább kicsit lekaramellizálom. Fergeteges illat van már ilyenkor. Mehet rá a cseresznye, a cukor az ecet és a csipet só. Illetve, ha por chilivel dolgozok, annak is most jött el az ideje. Alaposan átkeverem és hagyom szépen lassan rotyogni, időnként megkevergetve. Egészen addig, amíg besűrűsödik. Ez alacsonyabb lángon olyan fél óra. Jó sziruposnak kell lennie. Ha télire szeretném eltenni, még forrón kisebb üvegekbe töltöm, lezárom és betakarva hagyom kihűlni. 

Ebből az adagból két kis üveggel lett és egy tálkányi friss fogyasztásra. Mivel eléggé markáns íze van, nem kell belőle sok egy étkezéshez.

Jó étvágyat hozzá:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5215733578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása