Van egy vidéki kedvenc süti receptem, egy kókuszalapú, kávékrémes szelet. Régen sokszor készítettem, most egy ideje elmaradt. A minap főzés közben beugrott, hogy ott van a piacon vásárolt eper, meg volt ez a kókuszos alap, össze kéne hozni őket valahogy. És mivel a tésztába összesen 3 evőkanál liszt kell, fennakadás nélkül helyettesíthető a búzaliszt rizsliszttel is, így gluténmentes sütit is készíthetünk. És ezt most esetemben pont így volt, egy kevés rizsliszt volt még itthon, azt használtam fel.
Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)
Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry
Hozzávalók a tésztához:
5 tojásfehérje
10 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
3 ek rizsliszt (gluténmenteshez) vagy rétesliszt
1 kávéskanál sütőpor
vaj a muffin forma kenéshez
Hozzávalók a krémhez:
10 dkg eper a krémbe + 10 dkg eper a díszítéshez
1 dl habtejszín
0,5 dl víz
2 púpozott teáskanál zselatinpor
ízlés szerint kevés cukor
A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A kókuszreszeléket és a porcukrot kimérem, a lisztet összekeverem a sütőporral. A tojásfehérjéket felverem, amikor már összeállt habbá fokozatosan hozzákeverem a porcukrot. Én konkrétan a fagyasztóból elővett és felengedett maradék tojásfehérjével dolgoztam, nem kell hozzá frissen felütni a tojást, ha van aranytartalék. Amikor már jó kemény a cukros hab, akkor óvatosan hozzádolgozom a sütőporos lisztet és a kókuszreszeléket. Ilyenkor már csak átkevergetem, nem kell a géppel alaposan átdolgozni, mert akkor nagyon megtörik a tojásfehérje habja. Ezzel a tészta kész is. Egy muffin formát előveszek, ha nem muffin papírral dolgozom, akkor kikenegetem alaposan vajjal a formát. Elosztom a formában a tésztát 12 egyenlő részre. Nem fog nagyon terülni, ezért kicsit eligazítgatom. Mehet az előmelegített sütőbe. Nagyjából 15 perc alatt fog megsülni, tűpróbával ellenőrzöm. Amikor elkészült, félreteszem kihűlni.
Elkészítem a krémet. 0,5 dl vizet egy bögrében felforrósítok és belekeverem a zselatint. Csomómentesen elkeverem és félreteszem. A 10 dkg epret botmixerrel leturmixolom, ízlés szerint kevés cukrot keverek hozzá. A habtejszínt felverem. Amikor a zselatin már kihűlt és kezd kocsonyásodni, összekeverem a leturmixolt eperrel, majd a habtejszínnel. Mehet a hűtőbe, hogy jól áthűljön és megdermedjen.
Ha a tészta már hideg, az eperkrém pedig zselés, akkor tálcára rendezem a sütiket, habzsákba teszem a krémet, nyomok mindegyik süti tetejére egy adagot, elosztom ezt a mennyiséget a 12 db-on. Végül eperszeletekkel díszítem. Ha nem azonnali fogyasztásra készül, akkor érdemes még a tetejét tortazselével meglocsolni kicsit, hogy az eper ne punnyadjon meg.
Jó étvágyat hozzá!:-)