Laci barátom, aki szakács (is) és az orosz konyha tudora (is) adott nekem régebben néhány céklás recept ötletet. Aztán persze ahogy megcsináltam néhányszor, átalakult a mi ízlésünk szerint. Valahogy így, úgy hogy bocs Laci, de ez már nem a te recepted, de tudod, hogy imádlak és köszi:-)
Hozzávalók 4 kis tálkányihoz:
3 közepes cékla (kb. 60 dkg)
1 nagy savanykásabb alma
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál majonéz
1 dl natúr joghurt vagy tejföl
só, bors
10 dkg gouda sajt (ez nem kötelező, bár semmi sem az:-)
A céklát héjában, sós vízben megfőzöm. Igen, én főzve szeretem leginkább. Hagyom kihűlni. Egy salátás tálba belereszelem a fokhagymát, hozzáadom a natúr joghurtot, majonézt, sózom, borsozom. Kikeverem a dresszinget. Erre reszelem rá (nagy lyukú reszelőn) a megpucolt almát és a megpucolt kihűlt céklát. Aki szereti, mehet bele a sajt is reszelve. Összekeverem és hűtőben érlelem minimum 1 órát.
Ék egyszerű és baromi finom. Egyébként millió módon variálható, éljetek a főzés szabadságával:-)
Jó étvágyat!