Szóval az úgy volt, hogy szombaton a nagyszülőknél feltankoltunk minden földi jóval. Főleg mángolddal, amit imádok. Zöldje hasonlít a spenótra, kicsit lágyabb, leveleinek a fehéres része hajaz a spárgára, csak édesebb. Tavaly, amikor óriás leveleket sikerült leszednem, akkor az egész leveles verziót készítettem el. Az rendkívül mutatós és nagyon ropogós. Most, hogy kisebbek voltak a levelek, a vagdalt verzió készült el, és így a bundát megbolondíthattam egyéb zöldekkel is. Így a külseje ropogós, a belseje lágyabb. A friss mángold nagyon enyhe édességét elég jól kihozza az ajwan mag. Mindkét recept elkészíthető spenóttal is! Tamarind vagy zöld csatnival az igazi:-)
Maga a pakóra vegán, laktózmentes és gluténmentes, a zöld csatniban van joghurt, de az igazából elhagyható.
Hozzávalók:
10-12 dkg mángold
40 dkg csicseriborsó liszt
2 szál újhagyma zöldjével együtt vagy egy kisebb vöröshagyma
1 szál új fokhagyma zöldjével együtt (de csak a zsenge zöld kell) vagy 1 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 zöld chilipaprika
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál ajwan mag
1 teáskanál vörös chili por (ha még csípősebben szeretnénk)
2-3 teáskanál só
1 mokkáskanál sütőpor
kb. 3 dl víz
olaj a sütéshez
Felaprítom a mángoldot. Először 1,5 cm-es laskákra vágtam, aztán olyan 2 cm-enként vágtam el a laskákat. Ezt nem kötelező így vágni:-) Aztán felaprítottam a hagymaféléket és a zöld chilit is.
Kimérem a lisztet egy tálba, beleszórom a sütőport, a sót, a porfűszereket és az ajwan magot. Átkeverem. Belereszelem a megtisztított gyömbérdarabot és ha nem zöldszáras fokhagymával dolgozom, akkor a gerezdet is hozzáreszelem. Mehetnek bele a felaprított hagymák is és a chili paprika is. Most elkezdem a vizet hozzáadagolni és alaposan átkeverni. Palacsintatésztánál kicsit sűrűbb legyen a végeredmény. Ahogy a kanalt végighúzom benne, pár másodpercig maradjon meg a nyoma. Ha híg, nem tudom szépen kiszaggatni, ha túl sűrű, akkor nagyon tömény lesz sütés után. Többször, jó alaposan átkeverem, kavarom. Hozzáadom az aprított mángoldot. És ezzel is jó alaposan átkeverem. De jó színe van, és milyen jó illata....
Félreteszem egy kicsit, amíg egy tapadásmentes lábosban közepes lángon felhevítek úgy 2 ujjnyi olajat. Amikor felhevült, evőkanállal beleszedem az olajba a mángoldos tésztát. Többet egymás mellé. Ahogy beleszedtem, meg is mozgatom kicsit, mert a csicseriborsóliszt hajlamos leragadni. Mindkét oldalát szép aranybarnára sütöm. Így teszek a többivel is. De! Minden egyes kör előtt átkavarom a tésztát, mert a lisztes keverék nagyon könnyen lesüllyed, a mángold meg tészta nélkül marad a tetején.
Jó étvágyat hozzá!