Mi is kimaxoltuk a Húsvétot a magyar hagyományok szerint, ma már más ízekre vágytam. Krumpli volt itthon, fűszer mindig van, az ablakban már kezdett az utolsó adag téli korianderem felvirágzani, a kert meg tele van mentával. Így hát burgonya bonda készült joghurtos menta szósszal. Jajj de jól esett!
Ez az étel egész Indiában népszerű street food. Észak-Indiában aloo vadanak, vagy batata vadanak hívják, Dél-Indiában pedig aloo bonda. Fűszerezésében tér el a kétféle verzió. Mi is ez valójában? Fűszeres burgonyagombócok csicserilisztes bundában kisütve. Gluténmentes, ha zöld csatnival készítjük joghurtos dip helyett, akkor laktózmentes és vegán is. Egyébként más cstanikkal is finom, nem kell ragaszkodni a friss fűszerekhez.
Szakavatott szemek rögtön észrevehették, hogy rondák ezek a bondák. Ennek egyetlen banális oka van, kevés volt az olaj itthon. Ugyanis bőséges olajban kellene sütni, hogy a bondák lebegjenek az olajban, akkor lesznek dundus szépségek. Én az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nincs ennyi olaj itthon, ezért nem lebegtek, feküdtek labdacsok:-).
Hozzávalók a gombócokhoz:
3 közepes krumpli, olyan fél kg héjában főve
1 zöld chilipaprika
2 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 evőkanálnyi friss koriander levél
1 teáskanál egész római kömény
fél teáskanál vörös chili por
fél teáskanál kurkuma
1 teáskanál garam masala
só
1 evőkanál ghee vagy olaj
Hozzávalók a bundához:
1 bögre, az olyan 15 dkg csicseriborsó liszt
fél teáskanál kurkuma
1 teáskanál sütőpor
csipet só
víz
A mentás joghurt szósz receptje ITT elérhető.
Krumplit megfőzzük és ha kész félretesszük hűlni, közben előkészítünk mindent. Egy nagy deszka egyik felére felaprítjuk a chilipaprikát, mellé a lilahagymát, másik végére lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, fűszereket kikészítjük, csicserilisztet kimérjük, vizet is készítünk a kezünk ügyébe. Ha meghűlt a krumpli, megpucoljuk és egy villával nagyjából összetörjük, lehetnek benne nagyobb darabok is, nem kell precíz munkát végezni.
Egy serpenyőben a zsíradékon, közepes lángon enyhén megpirítjuk az egész római köményt, éppen csak annyira, hogy kapjon kis színt és érezzük az illatát. Hozzáadjuk az aprított chilit és a fokhagyma-gyömbér pépet. Pirítjuk enyhén pár percet, ne égjen le, de veszítsen a nedvesség tartalmából. Hozzáadjuk az aprított lilahagymát. Együtt pároljuk tovább néhány percet, hozzáadjuk a chiliport és kurkumát, kavargatunk rajta néhányat, rászórjuk a garam masalát és ráhalmozzuk a megtört burgonyát. Alaposan átkevergetjük, néhány perc alatt összemelegítjük őket és megszórjuk a friss korianderrel. Még egy keverés és félretesszük hűlni.
Amíg hűl egy csöppet, egy tálkába kimérjük a csicseri lisztet, megszórjuk a sütőporral és a kurkumával, csipet sót is rakunk bele. Átkeverjük és elkezdünk hozzá vizet adagolni. Teszünk bele egy kis vizet, kikeverjük, megint egy kis víz, megint kikeverjük. 3-4 lépésben érünk el oda, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb mártást kapjunk.
Na már hűlt a fűszeres burgonya, kis gombóckákat (kb. zöld dió méretűeket) formálunk belőlük. Nem ragad, nagyon könnyű vele dolgozni. 14 db lett ebből az adagból.
Nincs más teendő, közepes lángon felforraljuk egy tapadásmentes serpenyőben az olajat. Jó sokat, hogy elmerüljenek a bondák, ne legyenek ilyen nyomik:-) Amint felforrt az olaj, fogunk egy gombócot, óvatosan megforgatjuk a csicseribundában és mehet a forró olajba. Egyszerre lehet 5-6 db-ot is sütni, ha elfér. Általában ezt a bundázást kézzel szokták végezni, én villával és kézzel intéztem a piszkos munkát. Átforgatva minden oldalát aranylóra sütjük és lecsöpögtetés után tálaljuk csatnival, vagy salátával.
Jó étvágyat!